Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa)


   
       W tym miesiącu będzie znacznie mniej nowych przepisów na blogu. Znowu zmagamy się z malowaniem kolejnych pokoi i bieganiem za meblami. W tygodniu zupełnie nie mam czasu na wymyślanie nowych przepisów. Jeśli coś piekę  to z reguły są to jagodzianki, które moja rodzina uwielbia. Co innego niedziela. Ona ma swoje szczególne prawa w naszym domu. Zawsze musi być coś nowego.
Ostatnio zasmakowałam w przekładanych babkach. To już trzecia taka na blogu. Jest już pomarańczowo-migdałowa i bananowo-kawowa. Z każdej z nich skradłam jeden smak i tak powstała babka migdałowo-kawowa. Tym razem przełożyłam ją kremem z dodatkiem masy kajmakowej o smaku tiramisu. Dodatkowo poszczególne blaty babki nasączyłam likierem migdałowym.
Podobnie jak pierwsza z nich ta również jest w wersji bezglutenowej.  Babka jest wilgotna i aromatyczna. Pysznie smakuje i doskonale się kroi. Z powodzeniem może zastąpić tort na rodzinnych przyjęciach. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm. Będzie więc czym obdzielić gości.




ILOŚĆ PORCJI - 16

Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa) - składniki

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 110g cukru
  • 85g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • szczypta soli

Krem kajmakowy:
  • 500ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masy kajmakowej o smaku Tiramisu
  • 200g masła

Dodatkowo:
  • 50ml likieru migdałowego do nasączenia
  • 2 łyżki  zmielonej kawy do dekoracji
  • 2 łyżki mąki ryżowej do wysypania formy

Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa) - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z połową cukru i szczyptą soli na puszysty krem. Dodać zmielone migdały, kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie i mąkę. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.

Pieczenie:
Tortownicę z kominkiem o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 30 minut w temperaturze 160°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Odczekać 10 minut i wyjąć na kratę kuchenną. Zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu kajmakowego:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wsypać oba rodzaje mąki, wlać pół szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Resztę mleka podgrzać do temperatury około 60°C i cały czas mieszając wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej. Postawić rondel z masą na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką rózgową. Odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.
Utarzeć miękkie masło na puch. Cały czas ucierając dodawać naprzemiennie po łyżce zimny budyń i masę kajmakową. Gotowy krem podzielić na dwie części: jedną do przełożenia babki i drugą do jej obłożenia.

Przełożenie:
Wystudzone ciasto przekroić w poziomie na trzy części. Wszystkie trzy części  skropić likierem migdałowym. Ułożyć na paterze  spodnią część babki. Posmarować połową masy przeznaczonej do przełożenia. Przykryć drugim (środkowym) ciastem i lekko docisnąć. Posmarować go resztą masy i przykryć górnym kawałkiem ciasta. Jego również lekko docisnąć. Pozostałą masą obłożyć wierzch i boki babki. Oprószyć zmieloną kawą. Wstawić do lodówki aby krem stężał.

Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym (bezglutenowa) - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ