Korniszony



Przetwory z ogórków


          Korniszony (nie mylić z ogórkami konserwowymi) to małe ogórki gruntowe  w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem,  kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.


Przetwory z ogórków

Korniszony - składniki

  • 1,5 kg małych jędrnych ogórków
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 3 kwiatostany kopru
  • 2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
  • 120g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 litry zimnej wody

Korniszony - wykonanie

Ogórki dokładnie wyszorować miękką szczoteczką. Opłukać dwa razy. Przełożyć do garnka.  
W litrze zimnej wody rozpuścić 80g soli. Zalać ogórki i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.
Na drugi dzień wyjąć ogórki z zalewy i przepłukać zimną wodą. Osączyć.
Opłukać kwiatostany kopru i papryczkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
Przygotowane składniki umieścić w suchych i wyparzonych słoikach. Dodać ziarenka pieprzu.
Zagotować w garnku pozostały litr wody z resztą soli i cukrem. Dodać ocet. Wymieszać i zalać ogórki w słoikach. Słoiki mocno zakręcić wyparzonymi i wytartymi do sucha wieczkami. Pasteryzować 25 minut. Zimne wynieść do chłodnej spiżarni.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. też je wolę zdecydowanie od ogórków konserwowych :)

      Usuń
  2. Wreszcie blogerka, która odróżnia ogórki konserwowe od korniszonów.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ