To jest coś czego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Wszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma zatem problemu z przechowaniem, a zimą to doskonałe źródło witaminy C. Nie będę się tu rozpisywać na temat samego procesu i surowca, bo o tym co się powinno wiedzieć o kiszeniu ogórków można przeczytać tutaj, podam tylko przepis.
Ogórki kiszone-przepis
Składniki:
- 2,5kg ogórków
- 6 szklanek zimnej wody
- 2 łyżki stołowe soli
- nasiona i łodygi kopru
- korzeń chrzanu
- czosnek
- liście czarnej porzeczki
- liście wiśni
- ziarna gorczycy
Zdrowe,
jędrne i niezbyt duże ogórki myjemy bardzo dokładnie, najlepiej
szorstką gąbką. Słoje i wieczka także dokładnie myjemy i wyparzamy. Na
dno każdego słoja wrzucamy kawałek korzenia chrzanu wielkości 3 zapałek,
2 duże ząbki czosnku, 1 kwiatostan kopru i połamane łodygi, po 1 liściu
czarnej porzeczki i wiśni oraz kilka ziaren gorczycy. Następnie
dobierając ogórki wg wielkości ustawiamy je pionowo w słojach, dosyć
ciasno tak, aby nie wypływały uważając przy tym aby ich nie zgnieść.
Mieszamy
wodę z solą i wypełniamy zalewą słoje tak aby ogórki były nią
całkowicie zakryte i żeby do górnej krawędzi słoja zostało ok. 2cm
wolnej przestrzeni. Wycieramy do sucha krawędź słoika i szczelnie
zamykamy. Przez dwa dni trzymamy w temp. pokojowej, a następnie wynosimy
do chłodnej piwnicy. Dobrze ukiszone ogórki możemy tam przechowywać do
wiosny, a nawet dłużej. W celu zwiększenia trwałości można je po
ukiszeniu poddać kilkuminutowej pasteryzacji, mają one jednak wówczas
nieco niższą wartość odżywczą.
Ogórki kiszone-podobne przepisy
> Ogórki z chili> Ogórki małosolne
> Ogórki w zalewie musztardowej
> Korniszony
> Ogórki kanapkowe
Smacznego :)
Aronia
U mnie też już ogórki zakiszone, sporo zapasów w tym roku narobiłam;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja również, już mi brakuje miejsca w spiżarni a przecież jeszcze będą jabłka, śliwki, papryka, kapusta. Nie wiem gdzie to wszystko zmieszczę:)
UsuńJak ja zazdroszcze wszystkim, ktorzy posiadaja piwnice/spizarnie. Uwielbiamy ogorki kiszone i moze kiedys uda mi sie wyprobowac Twoj przepis).
OdpowiedzUsuńDoskonale rozumiem Twój ból, bo też miałam w swoim życiu okres bez spiżarni. Życzę zatem z całego serca abyś stała się jej posiadaczką jak najszybciej. Pozdrawiam:)
Usuń