Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich


     
          Ostatnie ciepłe, słoneczne dni zachęcały do wypraw za miasto. Wybraliśmy się więc na działkę, głównie w poszukiwaniu grzybów o których zaczęło być ostatnio głośno. Nie poprzestajemy oczywiście tylko na działce i okolicy. Z reguły zapuszczamy się dość głęboko w las. Z dala od „cywilizacji”, która zazwyczaj zaraz się gubi w lesie i zamiast szukać grzybów krzyczy na całe gardło nawołując znajomych. Nie omieszka też zaznaczyć swej obecności zostawiając po sobie śmieci.

Im dalej w las tym czyściej, ciszej i spokojniej. Taki długi marsz daje nam w kość, zabieramy zatem zawsze coś do picia i jedzenia. Tym razem przygotowałam dla nas energetyczne, beztłuszczowe batony sandwich z płatkami jęczmiennymi, marchewką i dużą ilością bakalii przełożone masą budyniową na świeżym soku pomarańczowym. Bardzo się przydały, bo niektórzy tak osłabli, że nie mieli siły iść dalej. Takie batoniki można także z powodzeniem zabrać na piknik,  do pracy lub zapakować dziecku do szkoły. Idealne rozwiązanie by przemycić mu coś zdrowego.

P.S. Wyprawa zakończyła się sukcesem, chociaż liczyliśmy na więcej. Znaleźliśmy 30 pięknych borowików.



ILOŚĆ SZTUK - 12

Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich - składniki

Ciasto:
  • 200g płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 150g startych marchewek 
  • 200g drobno posiekanych suszonych daktyli
  • 100g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 białka

Masa budyniowa:
  • 300ml świeżego soku pomarańczowego 
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 55g skrobi kukurydzianej
  • 50g posiekanej białej czekolady

Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Wymieszać płatki jęczmienne z siemieniem lnianym, bakaliami, miodem i białkami. Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i równomiernie rozłożyć na dnie foremek, lekko dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie masy budyniowej:
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając wlewać sok pomarańczowy. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła.
Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia.
Przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem. Przycisnąć deseczką i obciążyć. Zimne wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała, a następnie pokroić na prostokątny.

Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich - podobne przepisy

> Wafelki kakaowe
Wafelki czekoladowo-orzechowe ala Prince polo
> Marmoladki jabłkowe

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

18 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. zjałam tylko jeden i patrzyłam z zadrością jak inni jedli. Niestety muszę ograniczać gluten :)

      Usuń
  2. Wspaniały pomysł! Świetnie się prezentują, a smakują na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, jakie genialne! Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za widok. Ślinka cieknie kiedy na nie patrzę. Fantastyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie! :) Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię je na pewno i to jak najszybciej:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam .. bardzo posmakowal mi przepis .. jest poprostu wspanialy (mam male pytanie, czy robiac mase, moge zrezygnowac z czekolady ??) ... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że batony Ci posmakowały. To zawsze jest bardzo motywujace do dalszego działania w kuchni. Co się tyczy przepisu i czekolady to oczywiście można z niej zrezygnować ale ponieważ pełni ona rolę spoiwa to trzeba ją czymś zastąpić. Może to być masło extra lub klarowane(nie zawiera laktozy) ewentualnie olej kokosowy jeśli jesteś vege. Jeżeli w ogóle chcesz zrezygnować z tłuszczu to po prostu dodaj więcej skrobi kukurydzianej.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ