Wymyśliłam ten sernik na Walentynki, które w tym roku zbiegły się z urodzinami mojego szwagra. Idąc więc do siostry na obiad zabrałam go ze sobą, głównie z myślą o mojej siostrzenicy, która jest wielką miłośniczką serników na zimno. Po przyjęciu nie zostały nawet okruszki i nie było co fotografować. Musiałam zatem powtórzyć przepis i na niedzielę ponownie go zrobiłam udoskonalając nieco. Przy okazji zużyłam trochę wiśni, którym mam jeszcze całkiem sporo w zamrażarce. Sernik przygotowałam na bazie serka mascarpone i śmietanki kremowej dzięki czemu ma pyszną, kremową konsystencję.
ILOŚĆ PORCJI - 15
Sernik stracciatella z wiśniami-składniki
Sernik stracciatella z wiśniami-składniki
Ciasto na spód:
- 150g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
- 400g serka mascarpone w temp. pokojowej
- 200g śmietanki kremowej o zawartości tł. min 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 75g płatków czekoladowych lub startej czekolady deserowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
Galaretka wiśniowa
- 400g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej w proszku
- 200ml gorącej wody
Sernik stracciatella z wiśniami-wykonanie
Przygotowanie spodu sernika:
Roztopić masło z miodem w małym rondelku.
Wsypać do miski mąkę, kakao i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Wlać roztopione masło z miodem i ponownie wymieszać tym razem łyżką.
Tortownice o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Rozłożyć równomiernie ciasto i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy serowej:
Tortownice o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Rozłożyć równomiernie ciasto i lekko docisnąć do dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (jedną łyżkę odłożyć do dekoracji). Utrzeć serek mascarpone z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z pozostałą śmietaną. Następnie wsypać płatki czekoladowe i całość wymieszać.
Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z 1 łyżką masy dla wyrównania temperatury i dopiero wówczas dodać do pozostałej masy. Ponownie dokładnie wymieszać szpatułką. Przelać masę na wystudzony spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.
Przygotowanie galaretki:
Przygotowanie galaretki:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
Wiśnie przełożyć do rondla. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Zestawić rondel z ognia i wlać do niego rozpuszczoną galaretkę. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Lekko tężejącą wylać na zastygniętą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki.
Dekoracja:
Gdy galaretka dobrze zastygnie udekorować wierzch bitą śmietaną. Do czasu podania trzymać sernik w lodówce.
Dekoracja:
Gdy galaretka dobrze zastygnie udekorować wierzch bitą śmietaną. Do czasu podania trzymać sernik w lodówce.
Sernik stracciatella z wiśniami-podobne przepisy
> Rolada stracciatella z wiśniami
> Jabłecznik stracciatella
> Wiśniowe lody stracciatella
> Tort stracciatella z malinami
> Tort stracciatella
Smacznego :)
Aronia
Jaki on śliczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenia takie słodko-kwaśne. Ostatnio też robiłam ciasto z wiśniami, tylko, że ja wykorzystałam frużelinę wiśniową, bo mam jej zapas :)
OdpowiedzUsuńJa natomiast uwielbiam połączenie wiśni i czekolady :) U nas cała frużelina poszła do naleśników :)
UsuńPo prostu boski!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak zwykle kusisz niemiłosiernie :D
OdpowiedzUsuńI kto to mówi :)
UsuńCudnie wygląda;))) Aż chciałoby się wprosić;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zaprosiła, tylko sernik już zjedzony :)
Usuńrewelacyjny serniczek
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń