Doskonały, deser nie wymagający dużo pracy i czasu. Jeżeli biszkopt upieczemy dzień wcześniej, to jego zrobienie nie zajmie więcej jak pół godziny, a w dodatku pięknie się prezentuje. Zrobiłam go dla moich dzieci z okazji Dnia Matki. Były nim zachwycone.
Tort stracciatella-przepis
Składniki: tortownica o śr. 22cm
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
Ubić zimne białka z cukrem na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z żółtkami i sokiem z cytryny. Przesiać oba rodzaje mąki do masy żółtkowej i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 175°C. Wystudzić w tortownicy.
Poncz:
- 100ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Krem:
- 500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 36%
- 150g jogurtu greckiego
- 100g startej ciemnej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 50ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę. Gdy podwoi swoją objętość wsypać cukier puder i dalej ubijać aż będzie sztywna. Odłożyć 4 łyżki do dekoracji, a do pozostałej śmietany dodać jogurt, startą czekoladę,sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Podgrzać namoczoną żelatynę do rozpuszczenia i połączyć z masą śmietanowo-jogurtową.
Przełożyc ją do tortownicy na nasączony biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.
Ponadto:
- 12 podłużnych biszkoptów
- 1 owoc kiwi
- 1 połówka brzoskwiń w syropie
Gdy tort będzie już dobrze ściśnięty, zdjąć obręcz i przełożyć tort na paterę. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną bitą śmietaną. Przekroić biszkopty na pół i przykleić wokół tortu. Przewiązać biszkopty ozdobną wstążeczką, a wierzch udekorować owocami.
Tort stracciatella-podobne przepisy
> Tort stracciatella z malinami
> Sernik stracciatella z wiśniami
> Jabłecznik stracciatella
> Rolada stracciatella z wiśniami
> Wiśniowe lody stracciatella
Smacznego :)
Aronia
Wyborny i pięknie podany.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Piękny!!!
OdpowiedzUsuńCudny:)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńWyglada na bardzo pracochlonny - a tu prosze, taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie!
OdpowiedzUsuńOjej, ależ on pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda... idealnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort. Prawdziwe arcydzieło!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń