Zużywam intensywnie resztki zapasów owocowych z zamrażarki i spiżarni by zrobić miejsce na nowe. W końcu sezon jagodowo-truskawkowy już niebawem. A co tam znalazłam? No niestety nie znalazłam już truskawek, a to z nimi miało być właśnie to ciasto. One zazwyczaj schodzą najszybciej. Były za to słoiczki z musem jagodowym i jagody w syropie. Jak się ma co się lubi to się lubi co się ma mówi znane przysłowie. Zgarnęłam więc z półki kilka słoiczków tych pyszności i wyczarowałam takie oto ciasto na bezglutenowym biszkopcie i praktycznie bez laktozy (nie licząc tej niewielkiej ilości w czekoladzie). Śmietankę kremową i mleko bez laktozy kupuję już od dawna, a ostatnio pojawił się także jogurt naturalny.
W sumie ciasto składa się z sześciu warstw. Dwie z nich to migdałowy biszkopt na mące ziemniaczanej przełożony masą kokosową z białą czekoladą. Kolejną warstwę tworzy żel jagodowy i mus jagodowy na bazie bitej śmietany. Całość wykończona jest galaretką o smaku owoców leśnych z jagodami. Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco.
Kostka jagodowo-kokosowa - składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 45g cukru
- 45g mąki ziemniaczanej
- 45g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 60g białej czekolady
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Żelka jagodowa:
- 1,5 szklanki musu jagodowego
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml zimnej wody
Jagodowa masa śmietanowa
- 250ml śmietanki kremowej 30%tł. (u mnie bez laktozy)
- 200g jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
- 2 łyżki jagód w syropie lub dżemu jagodowego z całymi owocami
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0,5 szklanki zimnej wody
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki w proszku o smaku owoców leśnych
- 3 łyżki jagód w syropie (mogą też być mrożone jagody )
- 1,5 szklanki gorącej wody
Kostka jagodowo-kokosowa - wykonanie
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utarzeć z cukrem do białości. Dodać zmielone migdały, mąkę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Przełożyć do formy o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 20 minut. Zimne przekroić w poziomie na dwie części. Nie muszą być tej samej grubości. Ja swoje przekroiłam w proporcji 2/3 i 1/3. Formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej jeden blat biszkoptowy (ten grubszy).
Przygotowanie masy kokosowej:
Wiórki kokosowe zalać wodą i zostawić na 2 godziny. Następnie zmiksować w blenderze. Przelać do rondelka. Dodać cukier, sok z cytryny i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową aby nie było grudek. Postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić z gazu i dodać posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Chwilę przestudzić i wylać na umieszczony w formie blat biszkoptowy. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.
Przygotowanie żelki jagodowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia.
Odlać pół szklanki musu jagodowego i rozmieszać w nim skrobię kukurydzianą. Pozostały mus wlać do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać do zagotowania. Do gotującego się musu jagodowego wlać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, skrobię kukurydzianą. Gotować jeszcze dwie minuty. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt. Zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie jagodowej masy śmietanowej:
Galaretę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Dodać jagody i ponownie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Zimną galaretkę przelać na zastygniętą masę jagodową. Ponownie wstawić do lodówki.Przygotowanie jagodowej masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (20 minut w zamrażarce) ubić na sztywno. Dodać jogurt, cukier puder i jagody. Delikatnie wymieszać.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać najpierw z 2-3 łyżkami masy dla wyrównania temperatury i dopiero wlać do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać i przelać na wystudzoną żelkę jagodową. Wstawić do lodówki aby masa stężała.
Przygotowanie galaretki:
Przygotowanie galaretki:
Uwaga: jeżeli do galaretki dodamy mrożone jagody to bardzo szybko zacznie tężeć. Trzeba więc być bardzo czujnym.
Kostka jagodowo-kokosowa - podobne przepisy
> Kostka kawowa Cherry
> Kostka alpejska czekoladowo-orzechowa
Smacznego :)
Aronia
Wygląda przeapetycznie, zdjęcia super))
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo się cieszę, że podoba Ci się moja skromna twórczość :)
UsuńTak jak za ciastami nie przepadam, tak każde Twoje mogłabym pochłaniać:-) I te z jagodami uruchamiają wyobraźnię:-)
OdpowiedzUsuńNo to jednak trochę się różnimy, bo ja mogłabym je zajadać na okrągło. Tylko zdrowy rozsądek mnie powstrzymuje przed tym szaleństwem. Może kiedyś upieczesz przy jakiejś okazji.....
UsuńSuper ciasto , a ta Zelka jagodowa to co to dokładnie ? chodzi mi o ten mus który jest podany w składnikach ..
OdpowiedzUsuńMus jagodowy to są jagody (mogą być mrożone) zagotowane z niewielką ilością wody i cukru a następnie przetarte przez sito. Ja w sezonie jagodowym robię taki mus przepuszczając świeże jagody przez wyciskarkę. Lekko go dosładzam, przelewam do słoików i pasteryzuję. Potem mam już gotowy do ciast, kisielu, budyniu czy innych deserów.
UsuńJak wspaniale wygląda, kostka mniam ...
OdpowiedzUsuńStarałam się by wypadła jak najlepiej :)
UsuńSuper, dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńIdealne w każdym calu :D
OdpowiedzUsuńPochwała od takiego mistrza. Wow!
UsuńPrzepięknie wygląda:)) Tak, lekko wiosennie... Bajka! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńCudne zdjęcia i bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham Pania, Pani Aronio :).Znalazłam na tym blogu jedne z najlepszych przepisów, wkrótce wypróbuję. Czerpiąc z mojego doświadczenia, będzie pysznie, sądząc po składnikach i zdjęciu.
OdpowiedzUsuń