Kostka kawowa Cherry





        Trochę inna wersja  torcików czekoladowo-kawowych z wiśniami. Smaki te same ale nieco inne wykonanie. I nie potrzeba rantów cukierniczych. Ciasto zrobiłam w prostokątnej blaszce. Zmieniłam spód na trochę cięższy i bardziej czekoladowy. Zrezygnowałam też z musu kawowego na rzecz kawowej masy śmietanowej czyli zwykłej bitej śmietany z dodatkiem kawy. Ciasto przez to jest zdecydowanie prostsze i szybsze do zrobienia. Dla wszystkich, którzy  mają trochę mniej cierpliwości.




ILOŚĆ PORCJI - 14

Kostka kawowa Cherry - składniki

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 120g mąki
  • 100g cukru
  • 90g masła
  • 45g gorzkiej czekolady
  • 60g śmietanki 18%
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka zmielonej kawy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody

Nasączenie:

Mus czekoladowy:
  • 70g czekolady deserowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml śmietanki kremowej  min. 30%tł. (podzielone na 200+50ml)
  • 4g żelatyny w listkach
  • dodatkowo
  • 200g odsączonych wiśni z nalewki

Kawowa masa śmietanowa:
  • 300ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka letniej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany

Dekoracja:
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy


Kostka kawowa Cherry - wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt i pieczenie:
Roztopić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kakao i śmietanką. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać przesianą  mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zmieloną kawę. Jeszcze raz wymieszać, tym razem szpatułką. Wylać do formy o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na  35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Ciasto wystudzić w formie. Zimne wyjąć i przeciąć w poziomie na dwa blaty.

Nasączenie:
Bezpośrednio przed nałożeniem musu nasączyć kolejno blaty biszkoptowe.

Przygotowanie musu czekoladowego:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Ubić żółtka z cukrem. Zagotować 50ml śmietanki. Wlać cienkim strumieniem do utartych żółtek cały czas mieszając. Postawić na maleńkim gazie i cały czas mieszając podgrzewać do temperatury 82⁰C. Masa nie może się zagotować bo żółtka się zważą.  Zestawić z ognia i dodać odciśniętą żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Ubić pozostałe 200ml śmietanki. Nie musi być ubita na sztywno. Wystarczy, że podwoi swoją objętość. Połączyć ją z masą żółtkowo-czekoladową, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać odsączone wiśnie. Wymieszać i przełożyć mus na umieszczony w foremce i nasączony nalewką  blat biszkoptowy.  Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem.

Przygotowanie kawowejmasy śmietanowej:
Rozpuścić kawę w letniej wodzie i wstawić na 15 minut do lodówki.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę wymieszać z zagęstnikiem do śmietany. Ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze schłodzoną kawą. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką  o średnicy 10mm i pokryć powierzchnię ciasta śmietanowymi kuleczkami.

Dekoracja:
Gotowe ciasto posypać po wierzchu zmieloną kawą. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

15 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Patrycja to do dzieła:) Zakasuj rękawy i piecz :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, a Twoje wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie i niezwykle apetyczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Staram się jak mogę, żeby przyciągały uwagę czytelników :)

      Usuń
  4. Jak przeliczyc skld na forme 20x30?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba wszystkie zwiększyć o 50% czyli przemnożyć przez 1,5. W przypadku jajek będzie to trudne.
      Dlatego proponuję upiec biszkopt z czterech jajek wg następujących proporcji:
      Biszkopt:
      4 jajka
      160g mąki
      130g cukru
      120g masła
      60g gorzkiej czekolady
      90g śmietanki 18%
      1,5 łyżki kakao
      1,5 łyżki zmielonej kawy
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta sody
      Blaty będą wówczas trochę cieńsze ale to nic nie szkodzi.

      Jeśli chodzi o mus czekoladowy to proszę go zrobić z dwóch żółtek, a pozostałe składniki przeliczyć tak jak wyżej napisałam. To samo z masą śmietanową.

      Usuń
    2. Oczywiście powinno być wszystkie składniki zwiększyć o 50% :)

      Usuń
  5. a czy mogę prosić o pdf abym mogła wydrukować sobie ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na końcu postu, bezpośrednio nad komentarzami znajduje się przycisk PRINT. Jak się w niego kliknie można wydrukować przepis, zapisać w PDF lub wysłać sobie na email. Przed wydrukowaniem można usunąć zdjęcia, żeby nie marnować tuszu. Jak się nie uda to proszę dać znać coś wymyślimy.

      Usuń
    2. dziękuję. a proszę też o inmformację, którą tylką dekorowała Pani to ciasto kremem kawowym?

      Usuń
    3. Okrągłą o średnicy 10 mm. Tutaj link do klepu gdzie można ją zobaczyć https://www.tanake.com.pl/sklep/akcesoria-cukiernicze/koncowka-stalowa-okragla-10-mm?gclid=CKyT4oSqrM0CFcXOcgodPgoN4A

      Usuń
  6. ile żelatyny sypkiej trzeba dodać i w jakiej ilości wody rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle samo czyli 4g = 1 płaska łyżeczka do herbaty + 50ml wody. Jednak tego typu musy zdecydowanie lepiej przygotowywać używając żelatyny w listkach.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ