Trochę inna wersja torcików czekoladowo-kawowych z wiśniami. Smaki te same ale nieco inne wykonanie. I nie potrzeba rantów cukierniczych. Ciasto zrobiłam w prostokątnej blaszce. Zmieniłam spód na trochę cięższy i bardziej czekoladowy. Zrezygnowałam też z musu kawowego na rzecz kawowej masy śmietanowej czyli zwykłej bitej śmietany z dodatkiem kawy. Ciasto przez to jest zdecydowanie prostsze i szybsze do zrobienia. Dla wszystkich, którzy mają trochę mniej cierpliwości.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Kostka kawowa Cherry - składniki
Kostka kawowa Cherry - składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 120g mąki
- 100g cukru
- 90g masła
- 45g gorzkiej czekolady
- 60g śmietanki 18%
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka zmielonej kawy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
Nasączenie:
- 100ml nalewki wiśniowej
Mus czekoladowy:
- 70g czekolady deserowej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 250ml śmietanki kremowej min. 30%tł. (podzielone na 200+50ml)
- 4g żelatyny w listkach
- dodatkowo
- 200g odsączonych wiśni z nalewki
Kawowa masa śmietanowa:
- 300ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka letniej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 zagęstniki do śmietany
Dekoracja:
- 1 łyżeczka zmielonej kawy
Kostka kawowa Cherry - wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt i pieczenie:
Roztopić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, kakao i śmietanką. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zmieloną kawę. Jeszcze raz wymieszać, tym razem szpatułką. Wylać do formy o wymiarach 14x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165°C na 35-40 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Ciasto wystudzić w formie. Zimne wyjąć i przeciąć w poziomie na dwa blaty.
Nasączenie:
Bezpośrednio przed nałożeniem musu nasączyć kolejno blaty biszkoptowe.
Przygotowanie musu czekoladowego:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Ubić żółtka z cukrem. Zagotować 50ml śmietanki. Wlać cienkim strumieniem do utartych żółtek cały czas mieszając. Postawić na maleńkim gazie i cały czas mieszając podgrzewać do temperatury 82⁰C. Masa nie może się zagotować bo żółtka się zważą. Zestawić z ognia i dodać odciśniętą żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Następnie połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Ubić pozostałe 200ml śmietanki. Nie musi być ubita na sztywno. Wystarczy, że podwoi swoją objętość. Połączyć ją z masą żółtkowo-czekoladową, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać odsączone wiśnie. Wymieszać i przełożyć mus na umieszczony w foremce i nasączony nalewką blat biszkoptowy. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem.
Przygotowanie kawowejmasy śmietanowej:
Przygotowanie kawowejmasy śmietanowej:
Rozpuścić kawę w letniej wodzie i wstawić na 15 minut do lodówki.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę wymieszać z zagęstnikiem do śmietany. Ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze schłodzoną kawą. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 10mm i pokryć powierzchnię ciasta śmietanowymi kuleczkami.
Gotowe ciasto posypać po wierzchu zmieloną kawą. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Kostka kawowa Cherry - podobne przepisy
> Przekładana babka bananowo-kawowa
> Tort makowo-kawowy
> Sernik "Cafe Amaretto"
> Babeczko makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Muffinki kawowe z kawałkami czekolady
> Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem
> Trufle kawowe
> Mrożona kawa miętowo-malinowa
Smacznego :)
Aronia
Kusi mnie Twoje ciasto...
OdpowiedzUsuńPatrycja to do dzieła:) Zakasuj rękawy i piecz :)
UsuńUwielbiam takie ciasta, a Twoje wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pięknie i niezwykle apetyczne ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Staram się jak mogę, żeby przyciągały uwagę czytelników :)
UsuńJak przeliczyc skld na forme 20x30?
OdpowiedzUsuńTrzeba wszystkie zwiększyć o 50% czyli przemnożyć przez 1,5. W przypadku jajek będzie to trudne.
UsuńDlatego proponuję upiec biszkopt z czterech jajek wg następujących proporcji:
Biszkopt:
4 jajka
160g mąki
130g cukru
120g masła
60g gorzkiej czekolady
90g śmietanki 18%
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki zmielonej kawy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
Blaty będą wówczas trochę cieńsze ale to nic nie szkodzi.
Jeśli chodzi o mus czekoladowy to proszę go zrobić z dwóch żółtek, a pozostałe składniki przeliczyć tak jak wyżej napisałam. To samo z masą śmietanową.
Oczywiście powinno być wszystkie składniki zwiększyć o 50% :)
Usuńa czy mogę prosić o pdf abym mogła wydrukować sobie ten przepis?
OdpowiedzUsuńNa końcu postu, bezpośrednio nad komentarzami znajduje się przycisk PRINT. Jak się w niego kliknie można wydrukować przepis, zapisać w PDF lub wysłać sobie na email. Przed wydrukowaniem można usunąć zdjęcia, żeby nie marnować tuszu. Jak się nie uda to proszę dać znać coś wymyślimy.
Usuńdziękuję. a proszę też o inmformację, którą tylką dekorowała Pani to ciasto kremem kawowym?
UsuńOkrągłą o średnicy 10 mm. Tutaj link do klepu gdzie można ją zobaczyć https://www.tanake.com.pl/sklep/akcesoria-cukiernicze/koncowka-stalowa-okragla-10-mm?gclid=CKyT4oSqrM0CFcXOcgodPgoN4A
Usuńile żelatyny sypkiej trzeba dodać i w jakiej ilości wody rozpuścić?
OdpowiedzUsuńTyle samo czyli 4g = 1 płaska łyżeczka do herbaty + 50ml wody. Jednak tego typu musy zdecydowanie lepiej przygotowywać używając żelatyny w listkach.
Usuń