Zrobienie tego syropu miałam w planach od dobrych kilku lat. Ciągle jednak jakieś sprawy tak absorbowały moją uwagę, że przegapiałam moment intensywnego kwitnienia róży. W tym roku poszukując kwiatów czarnego bzu przypadkowo natknęłam się na krzewy róży. Większość kwiatów też już opadła, ale trochę udało się zebrać i na dwie małe buteleczki syropu wystarczyło.
Najlepiej do przygotowania syropu nadają się płatki róży pomarszczonej (rosa rugosa) lub róży dzikiej (rosa canina). Róża pomarszczona jest krzewem o wyprostowanym pokroju osiągającym wysokość do 1,5m. Jej gałązki są mocno rozgałęzione i pokryte kolcami. Liście pomarszczone, pokryte włoskami od spodu jesienią przebarwiają się na żółto. Intensywnie pachnące kwiaty pojawiają się od kwietnia do sierpnia i przybierają różowy lub biały kolor. Aby uzyskać intensywnie różowy syrop trzeba znaleźć różę o takim kolorze płatków.
Natomiast róża dzika charakteryzuje się łukowato wygiętymi do ziemi gałęziami o charakterystycznych haczykowato zakrzywionych kolcach. Ma różowe lub białe kwiaty pojawiające się od maja do lipca. Porasta zarośla, skraje lasów, miedze i przydroża.
Przygotowanie syropu jest bardzo proste w przeciwieństwie do konfitury. Można nim aromatyzować napoje, ciasta i desery.
Syrop różany - składniki
- 150g płatków róży pomarszczonej (rosa rugosa)
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Syrop różany - wykonanie
Zebrane płatki róż oczyścić i odciąć białe końce (mogą nadać
lekkiej goryczki). Przełożyć do miski z wodą i opłukać delikatnie je mieszając.
Odcedzić na sicie i przełożyć do wyparzonego słoja.
W garnku ugotować syrop z cukru i wody. Gorącym zalać
płatki róży. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić na trzy
dni. Codziennie potrząsać słojem.
Po tym czasie zlać syrop przez sito. Zagotować i gorący przelać do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcić i przykryć kocykiem. Tak przygotowany syrop doskonale nadaje się do aromatyzowania wody mineralnej, ciast i deserów.
Syrop różany - podobne przepisy
> Syrop z owoców czarnego bzu
> Syrop z kwiatów czarnego bzu
Po tym czasie zlać syrop przez sito. Zagotować i gorący przelać do wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręcić i przykryć kocykiem. Tak przygotowany syrop doskonale nadaje się do aromatyzowania wody mineralnej, ciast i deserów.
Syrop różany - podobne przepisy
> Syrop z owoców czarnego bzu
> Syrop z kwiatów czarnego bzu
Smacznego :)
Aronia
Przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Dodam jeszcze, że smakuje nieziemsko :)
Usuńpiękne zdjęcia, smakuje pewnie równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakuje nieziemsko. Jak spróbowałam przypomniał mi się smak landrynek z dzieciństwa :)
UsuńPrzepiękny ma kolor!
OdpowiedzUsuńMnie też zauroczył ten kolor :)
Usuń