Syrop z owoców czarnego bzu





           No i nadeszła jesień.  Gdyby nie zakatarzone nosy chłopców pewnie bym nawet tego nie zauważyła. Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że czasem nie wiem jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero miesiąca.
Po pomidorowym szaleństwie przyszedł czas na jabłka, śliwki i oczywiście czarny bez. Tego ostatniego przerobiłam prawie dwadzieścia kilogramów. O jego leczniczych właściwościach wspominałam już przy okazji syropu z kwiatów. Teraz czas na syrop z owoców. Idealny na przeziębienie i grypę. Oprócz właściwości wzmacniających organizm ma także działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i napotne. Owoce czarnego bzu dodatkowo oczyszczają krew i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny.
Owoce najlepiej zbierać w sierpniu i wrześniu ścinając całe baldachy wówczas gdy wszystkie owoce są czarne i lśniące. Nigdy nie należy spożywać ich na surowo bowiem zawierają szkodliwą dla człowieka sambunigrynę. W czasie przetwarzania (suszenie, gotowanie) ulega ona  jednak rozkładowi i staje się nieszkodliwa. Nie należy mimo tego przesadzać z jego piciem. Najlepiej spożywać go 2-3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.



Syrop z owoców czarnego bzu - przepis

Składniki:
  • 1kg owoców czarnego bzu
  • 800g cukru
  • sok z połowy cytryny

Umyte baldachy przejrzeć. Usunąć suche lub niedojrzałe owoce (czerwone lub zielone), a pozostałe oderwać od gałązek posługując się widelcem. Przepuścić przez wyciskarkę do owoców. Można też przełożyć je do rondla,  rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody i przetrzeć przez sito. Otrzymany sok przelać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Gorący przelać do czystych wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcić i przykryć kocykiem. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy.

Syrop z owoców czarnego bzu - podobne przepisy:
> Syrop z kwiatów czarnego bzu
> Syrop różany

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz