No i nadeszła jesień. Gdyby nie zakatarzone nosy chłopców pewnie bym nawet tego nie zauważyła. Jestem tak pochłonięta robieniem przetworów, że czasem nie wiem jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero miesiąca.
Po pomidorowym szaleństwie przyszedł czas na jabłka, śliwki i oczywiście czarny bez. Tego ostatniego przerobiłam prawie dwadzieścia kilogramów. O jego leczniczych właściwościach wspominałam już przy okazji syropu z kwiatów. Teraz czas na syrop z owoców. Idealny na przeziębienie i grypę. Oprócz właściwości wzmacniających organizm ma także działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i napotne. Owoce czarnego bzu dodatkowo oczyszczają krew i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny.
Owoce najlepiej zbierać w sierpniu i wrześniu ścinając całe baldachy wówczas gdy wszystkie owoce są czarne i lśniące. Nigdy nie należy spożywać ich na surowo bowiem zawierają szkodliwą dla człowieka sambunigrynę. W czasie przetwarzania (suszenie, gotowanie) ulega ona jednak rozkładowi i staje się nieszkodliwa. Nie należy mimo tego przesadzać z jego piciem. Najlepiej spożywać go 2-3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.
Syrop z owoców czarnego bzu - składniki
- 1kg owoców czarnego bzu
- 800g cukru
- sok z połowy cytryny
Syrop z owoców czarnego bzu - wykonanie
Umyte baldachy przejrzeć. Usunąć suche lub niedojrzałe owoce (czerwone lub zielone), a pozostałe oderwać od gałązek posługując się widelcem. Przepuścić przez wyciskarkę do owoców. Można też przełożyć je do rondla, rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody i przetrzeć przez sito. Otrzymany sok przelać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować. Gorący przelać do czystych wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcić i przykryć kocykiem. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy.
Syrop z owoców czarnego bzu - podobne przepisy
> Syrop z kwiatów czarnego bzu
> Syrop różany
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz