Po raz pierwszy zrobiłam je dwa lata temu i od razu weszły przebojem na listę corocznych przetworów. Słodkie, chrupiące i dość łagodne. Idealne do dań z grilla, na piknik lub imprezę. W tym roku zrobiłam z podwójnej porcji by dotrwały do sezonu grillowego ale i tak pewnie zabraknie. Ja swoich ogórków nie obieram tylko zostawiam ze skórką. Tak jest o wiele szybciej. Tak jak większość marynat muszą odstać swoje w spiżarni. Ja zwykle zaczynam zajadać je po Nowym Roku kiedy to osiągną już pełnię smaku i aromatu.
ILOŚĆ - 10 słoików o poj. 450ml
Ogórki w zalewie musztardowej - składniki
Ogórki w zalewie musztardowej - składniki
- 2,5 kg ogórków
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
Zalewa:
- 1litr wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki musztardy
Ogórki w zalewie musztardowej - wykonanie
Ogórki dokładnie wyszorować miękką szczoteczką i dwukrotnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody.
Przekroić wzdłuż na cztery części i ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzucić po 2 kulki ziela angielskiego i trzy kulki czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić. Zimną
zalewą zalać ogórki. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu
zagotowania się wody w garnku.
Ogórki w zalewie musztardowej - podobne przepisy
Ogórki w zalewie musztardowej - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam te ogórki:-) Pięknie je pokazałaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA jakiej musztardy uzylas?
OdpowiedzUsuńSarepskiej :)
UsuńPiękne zdjęcia, nie ma to jak czarne tło <3
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej po nie sięgam :)
Usuń