To chyba najlepsza rzecz jaką udało mi się w tym roku zrobić jeśli chodzi o przetwory. Absolutnie genialna, ale nie ma się co temu dziwić bo autorem przepisu jest sam mistrz Paweł Małecki.
Doskonała do grzanek, gofrów, owsianki i słodkich wypieków. Ja zrobiłam jej chyba z dziesięć porcji i muszę powiedzieć, że nie bez znaczenia jest tu rodzaj użytych jabłek. Miałam dwa gatunki odmiany dziko rosnącej. Jedne w czasie gotowania zupełnie się rozpadały, drugie zachowywały swój kształt. Ponieważ chciałam mieć widoczne kawałki owoców w konfiturze to w przypadku tych pierwszych, rozpadających się jabłek, zrobiłam tak, że część owoców dodałam mniej więcej w połowie gotowania. Kto jeszcze nie zna tego przepisu niech koniecznie wypróbuje.
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (umytych, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
- 700g cukru
- sok z jednej cytryny
- sok z jednej pomarańczy
- kawałek laski cynamonu
Konfitura jabłkowa - wykonanie
Jabłka pokroić w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm. Przełożyć do rondla z grubym dnem.
Dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz cynamon. Dokładnie wymieszać. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas
mieszając, do momentu, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru.
Usunąć cynamon, a gorącą konfiturę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wytrzeć
krawędzie słoików do sucha i mocno zakręcić. Wstawić do garnka i wlać tyle wody
aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Gotowe słoiki wyjąć i przykryć kocykiem. Zimne wynieść do chłodnej spiżarni.
> Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietną
Konfitura jabłkowa - jak wykorzystać
> Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietną
Aronia
Powiem tylko, że musi być znakomita... :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to tegoroczny nr 1 na mojej liście :)
UsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
I pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńKolejna doskonałość - bo konfitura z jabłek - z dodatkiem soków - cytrynowego i pomarańczowego -Mam pytanie czy gdyby nie było kiedyś w sklepie pomarańczy czy można je zastąpić mandarynkami- - -ten przepis to jak spełnienie mojego marzenia- bo takiego przepisu szukałem - Słonecznego nastawienia na spędzeniu każdego dnia życzę -Myśli pozytywne są że tak powiem nagrodą - za swoją pracę - za swój wysiłek - za swoje pomysły- uśmiech dzieci - też jest takim słońcem - które uszczęśliwia serce--Andrzej
OdpowiedzUsuńPrzepraszam czy w tym przepisie można pominąć cynamon -lub inną przyprawą go zastąpić -dla mnie jak dla mnie ale żona nie lubi dodatku cynamonu -nawet do ciast-
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Bez niego też będzie pyszna. Aromaty cytrynowy i pomarańczowy w zupełności wystarczą.
Usuń