Na początku grudnia intensywnie suszyłam banany i kokosy, kandyzowałam różne egzotyczne owoce, a wszystko to z myślą o zrobieniu domowego musli. O jego przewadze nad gotowym sklepowym produktem nikogo chyba nie trzeba przekonywać.
Nie dość, że zdecydowanie zdrowsze z uwagi na znacznie mniejszą zawartość cukru i brak konserwantów to jeszcze można skomponować jego smak wg własnego uznania. Zdecydowałam się na egzotyczne smaki stąd dodatek kokosa, bananów, ananasa, mango i papai. Dodatkowo musli jest w wersji bezglutenowej, ale można oczywiście użyć zwykłych płatków owsianych i kukurydzianych. Takie musli doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Ja bardzo często zajadam je z budyniem lub kisielem. Wykorzystuję też do przygotowania domowych batonów i różnych deserów.
Domowe musli tropikalne - składniki
(bezglutenowe)
- 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 2 szklanki bezglutenowych płatków kukurydzianych
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 3/4 szklanki suszonych bananów
- 1/2 szklanki suszonych płatków kokosa
- 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa
- 1/4 szklanki kandyzowanej papai
- 1/4 szklanki kandyzowanego mango
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
Domowe musli tropikalne - wykonanie
Rozgrzać na patelni olej i miód. Wsypać płatki owsiane i migdałowe. Smażyć na małym gazie, cały czas mieszając, aż ładnie się uprażą i nabiorą złocistego koloru. U mnie to trwało około 10 minut. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie pokroić w kostkę o boku około 0,5cm wszystkie kandyzowane owoce i połamać na mniejsze kawałki suszone banany.
Do wystudzonych płatków dodać pokrojone owoce i płatki kukurydziane. Wszystko razem wymieszać. Przesypać do dużego słoja i szczelnie zamknąć. Przechowywać w suchym miejscu.
Domowe musli tropikalne - propozycje wykorzystania
Smacznego :)
Aronia
Bardzo apetyczna propozycja.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń