Jak już się chwaliłam na Facebooku wczoraj, po raz pierwszy w tym karnawale smażyłam pączki. Wg sprawdzonego przepisu mojej mamy bo one są najlepsze i w naszej rodzinie wszyscy je uwielbiają.
Pięknie wyrosły, a po usmażeniu były leciutkie jak puch, puszyste i delikatne. Z ogromnym żalem patrzyłam jak wszyscy z apetytem je zajadali. Bo ja niestety jak wiadomo nie mogłam. Próbowałam w zeszłym roku smażyć pączki bezglutenowe z mąki ryżowej ale to niestety nie było to samo. Zniechęciłam się i zaniechałam dalszych prób. W tym roku postanowiłam poszukać u koleżanek blogerek jakiegoś sprawdzonego przepisu. Udało się.
U mojej imienniczki Ani z bloga "Maniapieczenia" znalazłam przepis na pączki wiedeńskie. Byłam ogromnie zaskoczona efektem końcowym. Oczywiście pozytywnie. Przepis rewelacyjny, aż trudno uwierzyć, że to pączek bez mąki pszennej. Gorąco polecam wszystkim na diecie bezglutenowej.
U mojej imienniczki Ani z bloga "Maniapieczenia" znalazłam przepis na pączki wiedeńskie. Byłam ogromnie zaskoczona efektem końcowym. Oczywiście pozytywnie. Przepis rewelacyjny, aż trudno uwierzyć, że to pączek bez mąki pszennej. Gorąco polecam wszystkim na diecie bezglutenowej.
Ciasto
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 3 duże jajka (L)*
- duża szczypta soli
- duża szczypta sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy)
- 200 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Pączki wiedeńskie (bezglutenowe)- wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do garnka z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagotować.
W misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki.
Zdjąć garnek z palnika, wsypać całą zawartość miski i bardzo energicznie wymieszać masę drewnianą łyżką. Postawić ponownie na gazie i podgrzewać jeszcze przez 90 sekund cały czas energicznie mieszając. Masa powinna być gładka. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm.
Do przestudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku i ucierać mikserem. Gotowa masa powinna być gęsta i jednolita. Dodać sodę oczyszczoną i krótko zmiksować. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy (u mnie Wilton 1 M). Wyciskać na przygotowane papierowe kwadraty okręgi o średnicy 8 cm.
*) * Autorka przepisu radzi by jajka zważyć. Jej ważyły 66 g każde. Ja tego nie zrobiłam bo przypomniało mi się jak już wszystkie zużyłam. Ponieważ ciasto wydawało mi się za gęste dodałam łyżkę białka (zawsze mi zostają od innych wypieków). Było to chyba jednak nie potrzebne. Radzę więc posłuchać autorki.
Smażenie:
*) * Autorka przepisu radzi by jajka zważyć. Jej ważyły 66 g każde. Ja tego nie zrobiłam bo przypomniało mi się jak już wszystkie zużyłam. Ponieważ ciasto wydawało mi się za gęste dodałam łyżkę białka (zawsze mi zostają od innych wypieków). Było to chyba jednak nie potrzebne. Radzę więc posłuchać autorki.
Smażenie:
W dużym, płaskim rondlu rozgrzać olej do temperatury 180°C. Wkładać pączki papierkiem do góry. W czasie smażenia papier sam się odklei. Trzeba go wówczas usunąć uważając by się nie poparzyć. Smażyć na złoty kolor, po około 3 - 4 minuty z każdej strony. Ja zaczynam zawsze smażenie od jednej sztuki by temperatura oleju zanadto się nie obniżyła. Stopniowo zwiększam ilość wkładanych do oleju pączków.
Usmażone paczki wyjmować widelcem i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej.
Lukrowanie:
Lukrowanie:
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i polukrować zimne pączki.
Pączki wiedeńskie (bezglutenowe)- podobne przepisy
Pączki wiedeńskie (bezglutenowe)- podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Przepis wygląda świetnie :) do tego piękne zdjęcia ! Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie i bezglutenowe? Kocham!:)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńWyglądają przesłodko, jest w nich coś co mnie urzeka :) Zaraz się zabieram za ich robienie!
OdpowiedzUsuńPowodzenia :)
UsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA czym mogę zastąpić masło?
OdpowiedzUsuńMasłem lub olejem kokosowym :)
UsuńPiękne zdjęcia i bardzo ładnie zrobiona strona :) Tłusty czwartek już dawno za nami, ale te pączki muszę wypróbować! Pokombinuję tylko z zastępnikiem jajek, może się uda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, choć to nie do końca moja zasługa. Zdjęcia co prawda są mojego autorstwa, ale wygląd strony już nie.
UsuńByłoby świetnie gdyby Ci się udało bo pączusie są pyszne ale niestety też nie dla mnie.
Witam, jestem na diecie redukującej. Czym mogę zastąpić mąkę ryżową? Jest ona w zabronionych produktach razem z mąką gryczaną. Będę zobowiązana za podpowiedź :) Mimo że na diecie to mam ciągoty do słodkiego. Szukam alternatywy dla ciastek owsianych. Pozdrawiam, Sylwia
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście mąką pszenną o ile nie jest zabroniona.
Usuń