Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)



gołąbki pieczone



             
Czekam na nie z utęsknieniem przez cały rok.
Nie muszę się nimi z nikim dzielić.
Zawsze mam pewność, że jak je wstawię do lodówki to tam będą.
Upieczone w piekarniku z masełkiem.
Delikatne i pyszne.
Gołąbki z młodej kapusty...


gołąbki pieczone

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone) - przepis

Składniki:
  • 1 główka młodej zielonej kapusty
  • 700g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 100g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 20g zimnego masła

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć. Przestudzić.
W tym czasie zagotować w dużym garnku wodę. Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć ją do garnka (wyciętą stroną do dołu). Przykryć i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przewrócić kapustę i gotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć kapustę, a gdy wystygnie pooddzielać liście. Ostrym nożykiem ściąć zgrubienia na liściach.
Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż i przesmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na zwartą, kleistą masę. Kłaść porcję mięsa na środek każdego liścia i zwijać jak krokiety czyli najpierw założyć liść na mięso, potem zawinąć do środka boki i na końcu zawinąć jak najciaśniej w pozostałą część liścia.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować masłem. Ułożyć warstwę liści (ja najczęściej wykorzystuję te małe, które już się nie nadają do zawijania). Ułożyć na nich ciasno gołąbki zawinięciem do dołu. Można jeszcze na wierzchu położyć warstwę liści, które nam zostały, ale nie jest to konieczne. Pozostałe masło zetrzeć na tarce lub zeskrobać nożem wiórki i posypać nim gołąbki. Zapiekać 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ