Nawet nie wiem kiedy minęły mi
te dwa miesiące tego roku. Byłam tak pochłonięta kolejnym zleceniem i
tworzeniem nowych teł do fotografii, że zupełnie straciłam poczucie czasu.
Strasznie się wkręciłam w to ostatnie zajęcie.
Pomalowałam już wszystkie stare kawałki płyty jakie znalazłam w piwnicy
i ciągle mi mało. Co rusz wysyłam Stasia do pobliskiego sklepu po nowe. A ja
mieszam farby i pokrywam je nimi starając się utworzyć strukturę dla lepszego
efektu. Na początku używałam zwykłych tanich farb ściennych szybko jednak się
przekonałam, że to nie był dobry pomysł. Jeżeli tło ma służyć przez dłuższy
czas trzeba zainwestować w farby z górnej półki. Musiałam więc niektóre malować
kolejny raz bo po pierwszym użyciu zdążyły się poplamić. Umorusana od góry do
dołu farbami nawet nie zauważyłam jak nastał marzec wraz z siarczystymi mrozami…
Taka mroźna bezśnieżna pogoda
nigdy nie wróży nic dobrego. Obawiam się, że moje truskawki do reszty wymarzną.
Tak było w ubiegłym roku, kiedy to straciłam połowę krzaczków. Jeżeli sytuacja
się powtórzy to żegnajcie smaczne, soczyste, zdrowe i pachnące owoce. Trzeba
będzie sadzić wszystko od nowa. Tylko gdzie
ja kupię takie sadzonki. To jest jedna z tych starych wymierających odmian bardzo smaczna
ale niestety nie nadająca się do handlu bo owoce są bardzo delikatne. Nikt więc
już dziś takich nie uprawia. Byłaby wielka szkoda. Nie byłam na działce przez
całą zimę, więc nie wiem jak to wszystko wygląda. No ale może nie ma co się
martwić na zapas. Może nie będzie tak źle. Dochodzi południe. Trzeba zakasać
rękawy i brać się za obiad…
Kotlety z indyka i cukinii - składniki
- 800g mielonego mięsa z udźca indyka (bez skóry)
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 młoda cukinia
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Kotlety z indyka i cukinii - wykonanie
Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie
przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki.
Zagotować w rondlu szklankę wody. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i pół łyżeczki
soli. Wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Kasza może być lekko rozgotowana wówczas lepiej się klei.
Obrać cebulę i czosnek. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oliwy
i zeszklić na nim cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć.
Umyć cukinię, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posiekać
natkę pietruszki i szczypiorek.
Do mielonego mięsa dodać wystudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z
czosnkiem, startą cukinię, posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem oraz
jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi
wodą dłońmi uformować kotlety.
Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć partiami kotlety na rumiano z obu
stron.
Kotlety z indyka i cukinii - podobne przepisy
> Kotlety jaglane z brokułem
> Siekane kotlety z indyka
> Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce
> Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora
> Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Smacznego :)
Aronia
Wspaniały przepis, przepiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cały czas się uczę :)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńTak sobie dogadzam :)A co tam :)
UsuńPyszna propozycja, zapisane do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuńOstatnio zwariowałam na puncie kaszy jaglanej i dodaję ją teraz do wszystkiego :)
Usuń