Gdy na początku roku jechałam na kolejne warsztaty do Akademii Smaku Sokołów nawet przez myśl mi nie przeszło, że będę brać udział w testowaniu i opiniowaniu nowej linii produktów marki Sokołów. Pewnie nie byłoby w tym nic aż tak dziwnego, że w finalnej fazie tworzenia linii firma zaprasza blogerów kulinarnych jako opiniotwórczych przedstawicieli konsumentów do zapoznania się z nowymi produktami i podzielenia się uwagami na ich temat, choć nie jest to częsta praktyka, gdyby nie fakt, że oto czołowy producent branży mięsnej w kraju, właściciel takich marek jak Sokoliki, Gold, Uczta Qulinarna, Naturrino, Darz Bór (moja ulubiona), znany i ceniony nie tylko w kraju ale także za granicą wypuszcza na rynek produkty warzywne. Tak, tak to nie pomyłka. Nowa linia produktów bezmięsnych Sokołów jest odpowiedzią firmy na zmieniające się trendy żywieniowe. Produkty te zawierają wyłącznie warzywa oraz składniki roślinne (kasze, pestki, nasiona, orzechy) i naturalne przyprawy. Jest to propozycja dla osób, które chcą w prosty i wygodny sposób wzbogacić swój codzienny jadłospis w produkty roślinne.
„Z gruntu dobre” to szeroka gama produktów i smaków: Pasta z białej fasoli, Pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, Pasta warzywna z ciecierzycą, Pasztet warzywny, Pasztet z soczewicy z żurawiną. Produkty nie zawierają izolatów lub koncentratów białek (np. sojowych, grochu, jaj), ani żadnych substancji dodatkowych. Linia „Z gruntu dobre” powstaje z zachowaniem najwyższych standardów jakości i bezpieczeństwa – to produkty z tzw. „czystą etykietą”, zawierające wyłącznie naturalne dodatki.”
Mogliśmy nie tylko przetestować
wszystkie produkty warzywne Sokołów, ale także ocenić projekty opakowań i
propozycje nazwy.
Spotkanie było również okazją do dyskusji
na temat zmieniających się trendów żywieniowych o czym dość obszernie mówiła Agnieszka
Piskała – dietetyk, ekspert ds. żywienia, szczególnie wiele uwagi poświęcając
fleksitarianizmowi.
Gościem specjalnym warsztatów
była Monika Mrozowska, która nie tylko opowiedziała nam jak na co dzień wygląda
komponowanie posiłków w rodzinie o
zróżnicowanych wyborach dietetycznych ale przypomniała również o tym, jak ważna jest staranność przy
komponowaniu menu by zachować nie tylko zbilansowany skład posiłków, ale też
odkryć na nowo bogactwo smaków i przyjemność z jedzenia. Zaprosiła nas również
do wspólnych ćwiczeń (tzw. rytuałów tybetańskich) wzmacniających kondycję
organizmu, dających pozytywną energię i przypływ sił witalnych.
Część praktyczną warsztatów tym
razem wspólnie poprowadzili Monika Mrozowska oraz Dominik Moskalenko – szef
kuchni Sokołów, a do przygotowania potraw użyte zostały także produkty z nowej linii warzywnej.
Wspólnie przygotowaliśmy barszcz
z mlekiem kokosowym i chleb chapati według przepisów Moniki Mrozowskiej, oraz
pierogi z pasztetem warzywnym z nowej linii „Z gruntu dobre” i deser Buber wg
przepisów Dominika Moskalenki.
Warsztaty zakończył wspólny
posiłek, który był też okazją do rozmów z ekspertami Sokołowskiej Akademii
Smaku.
Wszystko okryte było tajemnicą
więc milczałam jak zaklęta aż do tej pory bo oto od września produkty będą
dostępne już w sprzedaży. Można będzie je nabyć w sklepach własnych Delikatesy
Mięsne Sokołów, a dystrybucja będzie stopniowo rozszerzana o kolejne placówki.
Ze względu na fakt, iż są to produkty świeże, będą dostępne w lodówkach.
Dziękuję firmie Sokołów za
zaproszenie na warsztaty i możliwość wyrażenia swojej opinii i podzielenia się
uwagami. To nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Dziękuję także za materiały
prasowe i zdjęcia niezbędne do przygotowania tej relacji.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku z tego wydarzenia
Byłam uczestniczką tych warsztatów. Czekam z niecierpliwością na ..z gruntu dobre:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również, a najbardziej na pasztet warzywny :)
Usuń