Krem z cukinii z kurkami





       
       
          Moja kolejna wariacja na temat cukinii i kurek to pyszna kremowa zupa z dodatkiem smażonych kurek i czosnku. Błyskawiczna w przygotowaniu, delikatna o łagodnym, maślanym i lekko słodkim smaku. Przygotowana wyłącznie na łyżce klarowanego masła, któremu to właśnie zawdzięcza ową łagodność. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość bo w głowie kołaczę mi się następne pomysły cukiniowo-kurkowe.




Krem z cukinii z kurkami - przepis

Składniki:
  • 350g cukinii
  • jasna część pora
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1 solidna łyżka klarowanego masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo do podania
  • 200g kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek

Warzywa umyć. Z cukinii odciąć końce i pokroić w kostkę. Obrać czosnek. Por pokroić w plasterki. Rozgrzać w rondlu klarowane masło. Wrzucić cukinię i por. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać czosnek i natkę pietruszki (same listki). Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Wlać dwie szklanki wody. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu  około 15 minut. Zestawić z gazu, chwilę przestudzić i zmiksować blenderem na gładką, aksamitną konsystencję. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

W czasie gdy zupa się gotuje na patelni rozgrzać oliwę. Dodać oczyszczone, opłukane i osączone kurki. Smażyć na złoto dodając pod koniec obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przelać zupę do miseczek. Podawać ze smażonymi kurkami i świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. Widzę, że kurki jako dodatek do zupy a nie sama jej baza to ostatnio modny trend. Sama nie gotuję obecnie, bo nie muszę z uwagi na zamawiany catering dietetyczny, ale lubię podpatrywać co tam w trawie piszczy w kulinariach. No ale wracając do tych kurek. Ostatnio przyjechała mi właśnie m.in. zupa od macro bios bar i też był to krem z kurkami, tyle że krem z kalafiora. To połączenie super sie sprawdza, kurki przyjemnie chrupią, zwłaszcza młode i malutkie, w dodatku słodko wyglądaja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z kurek też bardzo lubię ale, żeby go zrobić trzeba mieć większą ilość tych grzybków. Przy mniejszej ilości wykorzystuję ję własnie jako dodatek :) Zgadzam się są super!

      Usuń