Ryż z jabłkami i rodzynkami



Śniadanie w słoiku

       

Czy można patrzeć i nie widzieć?
Czy można przechodzić koło czegoś codziennie i tego nie zauważać?
Czy można spoglądać na otaczającą nas rzeczywistość i nie widzieć zmian zachodzących wkoło. Można. I tak  właśnie było ze mną.
W nawale pracy nawet nie zauważyłam jak odeszło lato.
Nie wiem kiedy, nie wiem dokąd ale wiem na pewno, że na zbyt długo i to stanowczo.
I chociaż przez większość swego panowania spływało strugami deszczu
to i tak jest mi ogromnie żal  jego ciepłych, chociaż rzadkich,  promieni słonecznych,
soczystej i wyjątkowo bujnej tego lata zieleni,
aromatycznych truskawek, których było jak na lekarstwo,
topiących się na języku lodów, orzeźwiających owocowych koktajli, 
porannej kawy pitej na tarasie czy romantycznych wieczorów pod rozgwieżdżonym niebem. Mogłabym jeszcze tak długo wymieniać ale wtedy robi mi się jeszcze bardziej smutno.
Przeganiam wspomnienia i zaczynam się zastanawiać czy jest coś czym mogę sie cieszyć tu i teraz.
Wlewam do rondla mleko. Wsypuję ryż i przyprawiam wanilią.
Kroję na cząstki obrane jabłka i karmelizuję je na patelni.
Chcę by delikatnie zmiękły i skąpały się w brązowym cukrze.
Układam naprzemiennie warstwami w moich ulubionych słoiczkach, przesypując rodzynkami.
Ciepłe śniadanie  to jest to czego mi teraz najbardziej potrzeba...


Ryż z jabłkami i rodzynkami






Ryż z jabłkami i rodzynkami

Ryż z jabłkami i rodzynkami - przepis


Składniki na 4 porcje:
Karmelizowane jabłka:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
  • 2 łyżki rodzynek

Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać 1 płaską łyżkę cukru, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Zagotować. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć płomień na minimalny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30-45 minut. Ryż powinien napęcznieć, być miękki  i wchłonąć całkowicie mleko.
W tym czasie obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Roztopić na patelni masło. Wsypać pokrojone jabłka. Posypać je cukrem trzcinowym i smażyć mieszając 3-4 minuty.
Przygotować 4 słoiczki lub inne naczynia. Układać naprzemiennie warstwami karmelizowane jabłka, rodzynki i ryż. 
Słoiczki przeznaczone na późniejsze spożycie można zamknąć (po całkowitym wystudzeniu) i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać 2-3 dni.

Ryż z jabłkami i rodzynkami - podobne przepisy
Ryż na mleku kokosowym z porzeczkami
Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. na leniwy sobotni poranek :) mniaaam, ciepłe skarpetki i książka na tarasie do tego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat pogoda deszczowa więc taras odpada, ale ciepłe skarpetki i książka jak najbardziej :)

      Usuń
  2. Kocham taki ryż, a już wieki nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne, prostota, a taka efektowna :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ