Omlet makaronowy ze szparagami



Omlet makaronowy ze szparagami




             
Maj zewsząd otula mnie upojnym zapachem konwalii.
Dawno temu posadziłam pod oknem w kuchni jedną sadzonkę kupioną gdzieś u ogrodnika nie mając wielkiej nadziei na to, że coś z tego będzie.
Miejsce okazało się dobrym wyborem i szybko rozrosły się tworząc sporą polanę.
Lubię tam zaglądać z rana gdy kropelki rosy tak pięknie się na nich skrzą.
Kiedy na dworze jest jeszcze rześko.
Wydaje mi się, że pachną wtedy intensywniej...


Białe konwalie- dzwoneczki małe co zachwycają niewinnym czarem 
Z każdego dzwoneczka kropla rosy wypływa niczym łza co po policzku spływa. 
Białe konwalijki w maju rozkwitają upojny zapach wokół rozsiewają . 
Czy słyszysz dzwonków cichy ton ? O miłości i tęsknocie mówi on 
Konwalie białe - dzwoneczki małe symbol miłości niewinnej i nieśmiałej. 
Podaruję Tobie bukiecik konwalijek niech przypomni tamte piękne chwile 
Konwaliowy zapach przypomni Ci ; tamten maj kiedy Ja i Ty - oznaczaliśmy My …
(”Białe konwalie „ W.Podkowiński)

Zrywam je,  tworzę małe bukieciki do sypialni, do kuchni,  na biurko.
Odruchowo  potrząsam gałązkami jakbym oczekiwała,
że te małe białe dzwoneczki wydadzą z siebie dźwięk...

  
Omlet makaronowy ze szparagami

Omlet makaronowy ze szparagami - przepis

Składniki dla 2 osób:
  • 300g ugotowanego makaronu  (u mnie  nitki bezglutenowe)
  • 3 jajka
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • Kilka rzodkiewek
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 2 łyżki klarowanego masła

Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski. Odciąć główki, a łodygi pociąć na kawałki długości około 5cm. Każdy kawałek przeciąć dodatkowo wzdłuż na pół. Przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na 5 minut, a następnie odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Osączyć.
Umyte rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
Przygotować dwie średniej wielkości patelnie.  Na każdej rozgrzać po łyżce klarowanego masła. Makaron rozłożyć równomiernie na patelnie i podpiec na rumiano. Zalać roztrzepanymi jajkami. Na wierzchu rozłożyć szparagi i plasterki rzodkiewek. Podgrzewać do momentu aż masa się zetnie.
Podawać od razu.

Omlet makaronowy ze szparagami - podobne wpisy:


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ