Pieczone szparagi z boczkiem



Pieczone szparagi z boczkiem
    

Czyste błękitne niebo bez najmniejszej nawet chmurki. 
Błogi spokój panujący w ogrodzie. 
Rozsiane na trawniku żółte kwiaty mniszka. 
Pracowite pszczoły spijające z nich nektar i czarne muchy wygrzewające się w słońcu na ścianie domu. 
Duszny, upojny zapach bzu. 
Promienie słońca delikatnie muskające moją twarz. 
Coraz cięższe powieki i zimna kawa na stoliku obok....

Odpoczywam, nabieram siły do nowych zadań nadrabiam towarzyskie zaległości.
Zajadam nowalijki, popijam lemoniadę i robię szybkie przekąski 
jak te pieczone szparagi w boczku...


Pieczone szparagi z boczkiem

Pieczone szparagi z boczkiem - przepis:

Składniki dla 2 osób
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 15-20 cienkich plasterków wędzonego boczku (tyle ile jest szparagów w pęczku)
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa

Umyć szparagi i odciąć zdrewniałe końce. Każdy posmarować oliwą i owinąć plasterkiem boczku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Oprószyć delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 6 minut. Przewrócić na druga stronę i piec kolejne 6 minut. Podawać od razu.

Pieczone szparagi z boczkiem - podobne przepisy:

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ