Czyste błękitne niebo bez najmniejszej nawet chmurki. Błogi spokój panujący w ogrodzie.
Rozsiane na trawniku żółte kwiaty mniszka.
Pracowite pszczoły spijające z nich nektar i czarne muchy wygrzewające się w słońcu na ścianie domu.
Duszny, upojny zapach bzu.
Promienie słońca delikatnie muskające moją twarz.
Coraz cięższe powieki i zimna kawa na stoliku obok....
Odpoczywam, nabieram siły do nowych zadań nadrabiam towarzyskie zaległości.
Zajadam nowalijki, popijam lemoniadę i robię szybkie przekąski
jak te pieczone szparagi w boczku...
Zajadam nowalijki, popijam lemoniadę i robię szybkie przekąski
jak te pieczone szparagi w boczku...
Pieczone szparagi z boczkiem - składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 15-20 cienkich plasterków wędzonego boczku (tyle ile jest szparagów w pęczku)
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa
Pieczone szparagi z boczkiem - wykonanie
Umyć szparagi i odciąć zdrewniałe końce. Każdy posmarować oliwą i owinąć plasterkiem boczku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 6 minut. Przewrócić na druga stronę i piec kolejne 6 minut. Podawać od razu.
Pieczone szparagi z boczkiem - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz