Pieczone szparagi z boczkiem



Szparagi - przepisy
    

           Dochodzi południe. Na niebie nie ma nawet najmniejszej chmurki. Jest takie czyste i błękitne. Wkoło panuje błogi spokój. Nie drgnie nawet listek na wietrze. Wielkie, czarne muchy rozsiadły się wygodnie na jasnej ścianie domu i wygrzewają się w słońcu. W rozsianych na trawniku żółtych kwiatach mniszka uwijają się pracowicie pszczoły. Ciekawe skąd do nas przyleciały. Jak daleko mają do swojego ula? Jakoś nie kojarzę, żeby ktoś w naszej okolicy miał pasiekę.

Upojona zapachem bzu zaczynam robić się senna. Nic dziwnego. Moja kawa dawno już wystygła ale jakoś nie chce mi się iść do kuchni po następną. Ogarnęło mnie błogie lenistwo. 

Zamykam oczy i wystawiam swoją bladą twarz do słońca. Czas najwyższy by delikatnie musnęło ją swoimi promieniami. Może wówczas nabierze bardziej promiennego wyglądu. Ostatnie tygodnie dały mi się mocno we znaki i czuję, że to po niej widać. Nikt mi tego nie mówi ale przecież czasem spoglądam w lustro, a ono nigdy nie kłamnie. No chyba. że to jest krzywe zwierciadło.

Dzięki „długiemu weekendowi” mam chwilę dla siebie. Dziś nie muszę się o nic martwić, nawet o obiad. Chłopców nie ma, a nam wystarczą przekąski i dobre wino….


Szparagi - przepisy

Pieczone szparagi z boczkiem - przepis:

Składniki dla 2 osób
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 15-20 cienkich plasterków wędzonego boczku (tyle ile jest szparagów w pęczku)
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa

Umyć szparagi i odciąć zdrewniałe końce. Każdy posmarować oliwą i owinąć plasterkiem boczku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Oprószyć delikatnie świeżo mielonym czarnym pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 6 minut. Przewrócić na druga stronę i piec kolejne 6 minut. Podawać od razu.

Pieczone szparagi z boczkiem - podobne przepisy:

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz