Wiosenna sałatka szparagowa



szparagi



"Ktoś pod moim oknem zasadził tulipany, w siedmiu szpalerach, kolorów chyba ze dwieście,
Wszystkie mają płatki wiatrem roztrzepane, drżące w rytmie dżdżystych kropelek szelestu.
Skulone, w ciasnych pąkach czekają na słońce, aby w jego promieniach rozbłysnąć urodą,
Sypnąć pyłkiem na owady nektar spijające, olśnić szatą z salonu wiosennego mody.
Treny sukni papuzich otrzepawszy z rosy, połyskliwszej niż perły z głębin oceanu,
Piosenkę kwietniową śpiewają półgłosem, roztaczając aromat subtelnie miedziany.
Lubię je najbardziej w zuchwałych kolorach, rozświetlone przejrzyście w zachodu czerwieni,
Kiedy z wiosną nadchodzi tulipanów pora, ogrodu, w którym kwitną, na nic nie zamienię…"
(„Kwietniowe tulipany” – Jolanta Maria Dzienis )

          Gdyby słońce tak mocno dziś nie przygrzewało to może miałabym więcej energii do działania ale jego ciepłe promienie rozleniwiły mnie zupełnie. Wyleguję się na tarasie popijając kawę i podziwiając  różnobarwne tulipany na rabacie. Tak pięknie zakwitły w tym roku przyciągając roje owadów. Słyszę w oddali ich ciche brzęczenie. Monotonne wręcz  usypiające niczym kołysanka. Czuję jak moje powieki stają się coraz cięższe, a głowa szuka oparcia. Powoli zamykam oczy. Staram się z tym walczyć ale to bezskuteczne...

Przenikliwy dźwięk alarmu samochodowego wyrywa mnie ze snu. Nie wiem jak długo spałam ale słońce gdzieś znikło, a na niebie pojawiły się ciężkie ołowiane chmury. Chyba nadciaga burza. Nie słychać już owadów. Widocznie przeczuwając co się święci odleciały do swoich tajnych kryjowek. Nagle silny podmuch wiatru niebezpiecznie zakołysał rosnącymi za murkiem brzozami. Są bardzo mocno pochylone w naszą stronę i zawsze podczas burzy boję się, że kiedyś się przewrócą na nasz dom. Staś już kiedyś rozmawiał na ten temat z sąsiadem ale On jest tak w nich zakochany, że nawet nie chce słyszeć o ich wycięciu.Nie pozostaje nam nic innego jak ufność w  Bożą Opatrzność...


szparagi

Wiosenna sałatka szparagowa - przepis

Składniki dla 2 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski. Odciąć główki, a łodygi pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na 5 minut, a następnie odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Osączyć.

Umyte rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Obrać jajka i pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek.

Wymieszać ocet jabłkowy z oliwą , solą i pieprzem.

Przełożyć do salaterki szparagi, rzodkiewki i szczypiorek. Polać przygotowanym dresingiem i wymieszać.  Przełożyć sałatkę na talerze i posypać  posiekanym jajkiem.
Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz