Wiosenna sałatka szparagowa



Wiosenna sałatka szparagowa



"Ktoś pod moim oknem zasadził tulipany, w siedmiu szpalerach, kolorów chyba ze dwieście,
Wszystkie mają płatki wiatrem roztrzepane, drżące w rytmie dżdżystych kropelek szelestu.
Skulone, w ciasnych pąkach czekają na słońce, aby w jego promieniach rozbłysnąć urodą,
Sypnąć pyłkiem na owady nektar spijające, olśnić szatą z salonu wiosennego mody.
Treny sukni papuzich otrzepawszy z rosy, połyskliwszej niż perły z głębin oceanu,
Piosenkę kwietniową śpiewają półgłosem, roztaczając aromat subtelnie miedziany.
Lubię je najbardziej w zuchwałych kolorach, rozświetlone przejrzyście w zachodu czerwieni,
Kiedy z wiosną nadchodzi tulipanów pora, ogrodu, w którym kwitną, na nic nie zamienię…"
(„Kwietniowe tulipany” – Jolanta Maria Dzienis )

       
Wyleguję się na tarasie popijając cytrusową lemoniadę. 
Podziwiam  różnobarwne tulipany na rabacie,
które w tym roku wyjątkowo wcześnie rozkwitły.
Nasłuchuję cichego brzęczenia owadów i zajadam kolorową sałatkę ze świeżych szparagów...


Wiosenna sałatka szparagowa

Wiosenna sałatka szparagowa - przepis

Składniki dla 2 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski. Odciąć główki, a łodygi pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na 5 minut, a następnie odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Osączyć.

Umyte rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Obrać jajka i pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek.

Wymieszać ocet jabłkowy z oliwą , solą i pieprzem.

Przełożyć do salaterki szparagi, rzodkiewki i szczypiorek. Polać przygotowanym dresingiem i wymieszać.  Przełożyć sałatkę na talerze i posypać  posiekanym jajkiem.
Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ