Roladki drobiowe ze szparagami



Roladki drobiowe ze szparagami












           
Czerwiec przywitał nas gorącym powietrzem i upojnym zapachem jaśminu.
Zaczerwienił pola makami, przywołał wspomnienia z dzieciństwa,
przyozdobił przydrożne kapliczki barwnymi wstążkami.  
Gdy słońce schowa się za horyzontem i ustanie świata zgiełk
będzie można usłyszeć śpiewaną pod nimi  czerwcową modlitwę…

„Wiejskie kapliczki przydrożne świątynie,
Wiele urody i ciepła z was płynie.
Jedna kucnięta wśród świerków wiekowych,
Inna wśród krzewów lub dziadków dębowych….
….Tu po codziennej ciężkiej pracy ludzi,

Serce zmęczone lud do Boga budzi,
I mu dziękując ręce w górę wznosi,
Za dziś dziękuje, a o jutro prosi.
Polskie kapliczki umajone latem,

Barwne i cudne, ubarwione kwiatem,
Otoczon zewsząd grajkami polnymi,
Jego chórami ptakami leśnymi.
Zewsząd się niesie głośne ptactwa granie,
Na chwałę Bożą, kwilenie, śpiewanie…”
(Józef Bieniecki - „Wiejskie kapliczki”)

Delektuję się tym leniwym czasem.
Chodzę na długie spacery, doglądam posadzone w donicach pomidory
i zajadam ostatnie w tym sezonie szparagi…


Roladki drobiowe ze szparagami


ILOŚĆ PORCJI - 4

Roladki drobiowe ze szparagami - składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 16 zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 łyżki  pesto z rukoli
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Sól

Roladki drobiowe ze szparagami - wykonanie

Umyć szparagi pod bieżącą wodą i odciąć zdrewniałe końce tak aby miały jednakową długość.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualny tłuszcz i błonki. Obie piersi przeciąć dodatkowo na pół tak aby uzyskać cztery cieńsze filety. Każdy płat rozbić delikatnie  tłuczkiem. Oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na każdym płacie rozsmarować łyżkę pesto i ułożyć cztery szparagi. Zwinąć ciasno w roladki, a następnie owinąć dwoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W połowie czasu pieczenia główki szparagów owinąć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekły.
Podawać z zieloną sałatą i jogurtowym dipem czosnkowym.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Cudowne aromaty! Lekka potrawa, idealna na upalne dni, no i sezonowe szparagi, ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Ja wykorzystałam sezon szparagowy na maksa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam jeszcze zamrożone wszystkie końcówki i będę z nich robić na pożegnanie zupę krem :)

      Usuń
  3. Pyszne roladki, to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaprosiłabym ale niestety już wszystkie zjedzone :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ