Domowe Cherry Brandy



Likier wiśniowy


       
Gorące, upalne dni wysysają ze mnie całą energię.
W dzień żar leje się z nieba.
Wieczory są duszne i parne, a  poranki nie dają wyczekiwanego powiewu świeżości.
Znane przysłowie "Od świętej Anki chłodne wieczory, zimne poranki" 
tego lata zupełnie się nie sprawdza.
Spalona słońcem trawa każdym źdźbłem wyczekuje deszczu.
Spragnione ptaki spijają z liści funkii zagubione krople wody
i nawet  koty nie przychodzą już na murek.
Uliczni przechodnie szukają chłodu w cieniu rzucanym przez stare drzewa,
a sklep po drugiej stronie ulicy  kusi lodami i lemoniadą ze świeżych pomarańczy.
Upał wszystkim daje się we znaki...

Na pobliskim targowisku pełno łubianek z wiśniami,
a  w mojej kuchni piętrzą się słoiki wypełnione słodką wiśniową konfiturą.
W piekarniku dochodzą suszone wiśnie,
a na kuchence w garnku bulgocze dżem wiśniowy.
Wsypuję do słoja najbardziej dojrzałe prawie czarne owoce i zalewam spirytusem.
Za rok o tej porze będzie z nich pyszny likier...


Likier wiśniowy

Likier wiśniowy
Domowe Cherry Brandy - składniki

  • 500g ciemnych dojrzałych wiśni 
  • 0,5 l spirytusu 75%
  • 50 dag cukru
  • 250 ml wody źródlanej
  • 150ml  brandy

Domowe Cherry Brandy - wykonanie

Umyte i osuszone wiśnie przełożyć do wyparzonego dużego słoja. Zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić na dwa tygodnie,  co 2-3 dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać płyn do czystej butelki i wynieść w chłodne, ciemne miejsce. Pozostałe w słoju wiśnie zasypać cukrem i zamknąć. Potrząsnąć kilkakrotnie słojem aby wszystko dobrze się wymieszało. Postawić na słonecznym parapecie do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Słojem należy codziennie  potrząsać aby  owoce równomiernie puszczały sok. Po upływie 3 tygodni (tyle mniej więcej to potrwa) zlać syrop wiśniowy i połączyć ze zlanym wcześniej spirytusem. Owoce zalać szklanką ciepłej przegotowanej wody i dobrze wymieszać. Wylać na gęste sitko. Uzyskany płyn dodać do nalewki razem z brandy. Odstawić na 2-3 tygodnie do sklarowania następnie zlać przez filtr do czystych, wyparzonych butelek.
Nasączone alkoholem wiśnie doskonale nadadzą się do ciast i deserów. Ja przekładam je do czystych, wyparzonych słoików i zalewam syropem wiśniowym. Trzymam w chłodnej piwnicy.

Domowe Cherry Brandy - podobne przepisy

> Likier cytrynowy Limoncello
> Włoski likier orzechowy
> Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy Cassis

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ