Mini serniczki szampańskie



Mini serniczki szampańskie




Tajemnica.
Może być sekretem skrywanym głęboko na dnie serca lub powierzanym zaufanej osobie.
Ciężarem niesionym przez całe życie.
Zagadką trudną do rozwiązania.
Przyszłością, której nie znamy.
Skrzętnie skrywaną recepturą lub wiedzą odkrytą przypadkiem, którą chcemy się podzielić ze światem.

Ja nie tylko podzielę się  dziś przepisem na wystrzałowe serniczki szampańskie ale zdradzę również tajemnicę ich kremowej konsystencji.  To doskonałej jakości twaróg z dodatkiem serka mascarpone. Ciasta i desery przygotowywane na jego bazie nie wymagają dodatku tłuszczu przez co są zdecydowanie mniej kaloryczne.


Mini serniczki szampańskie

Mini serniczki szampańskie

ILOŚĆ PORCJI - 3

Mini serniczki szampańskie - składniki

Masa serowa
  • 200g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 50ml słodkiego wina musującego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Galaretka
  • 200ml słodkiego wina musującego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • zielone winogrona do dekoracji

Mini serniczki szampańskie - wykonanie

Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia.
Utrzeć żółtka z cukrem w misce na jasną, puszystą masę. W rondlu o średnicy nieco mniejszej niż średnica miski zagotować niewielką ilość wody (ok. 3cm wysokości). Miskę ustawić na rondlu tak aby jej dno nie dotykało wody, a jedynie było ogrzewane parą wodną. Cały czas mieszając trzepaczką, wlewać cienkim strumieniem wino musujące. Podgrzewać jeszcze około 4-5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa nieco zgęstnieje. Nie wolno jednak dopuścić do jej wrzenia. Zestawić z ognia. Lekko przestudzić, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać do jej rozpuszczenia. 
Twaróg sernikowy wymieszać z przestudzoną masą żółtkową. Przelać do kieliszków lub pucharków. Wstawić do lodówki aby masa stężała.

Przygotowanie galaretki i dekorowanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Połączyć z winem musującym. Rozlać równomiernie na zastygniętą masę serową i ponownie wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje udekorować winogronami lub innymi owocami.


Smacznego :)
Aronia

Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym 




COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ