Tort "Niebo"


Dlaczego „Niebo”? - bo po zjedzeniu kawałka tego tortu można o nim śmiało powiedzieć „niebo w gębie”.  Biszkoptowe ciasto wilgotne od jabłkowej marmolady i delikatny krem orzechowy . A wszystko oblane pyszną gorzką czekoladą.


Tort „Niebo”

Składniki : tortownica o śr. 26cm

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W tym czasie przygotować ciasto. Składniki na biszkopt podzielić na pół i upiec dwa oddzielne placki w następujący sposób: oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Wsypać po łyżce cukier i ubijać, aż się całkowicie rozpuści. Dodać żółtka i starannie wymieszać. Następnie wsypać przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć  do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika . Piec około 15 minut w temp. 170° na jasnozłoty kolor. Przez ten czas zrobić ciasto na drugi biszkoptowy placek. 

Masa jabłkowa:

  • 4 duże jabłka ( antonówka lub szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce ( takiej jakiej używa się do przygotowania tartego jabłka dla niemowląt * ). Dodać cukier i cukier waniliowy. Przełożyć do rondla i smażyć na maleńkim ogniu około godziny, aż odparuje cały sok. Masa powinna być dość gęsta. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby wystygła.

Masa orzechowa:

  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • ½ szklanki mleka
  • 150g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo wystudzone orzechy.

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
  • 100ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu
  • 16 połówek orzechów do dekoracji
Podgrzać śmietankę do temp. 40°C. Zdjąć z ognia i włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać trzepaczką rózgową do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.

Z wystudzonych placków biszkoptowych zdjąć papier do pieczenia. Na pierwszy kawałek biszkoptu położyć  masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem, na które nałożyć masę orzechową. Wyrównać powierzchnię i boki tortu. Wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała. 

 Polać zastygły tort.
Aby czekoladowa polewa nie straciła na jakości, nie powinna być przechowywana w lodówce, ale w chłodnym (15-18°C) i suchym miejscu. Wysoka wilgotność powietrza powoduje bowiem rozpuszczenie kryształków cukru w czekoladowej polewie , tworząc na niej nieładny nalot. 

*) Należy pamiętać, że tarka musi być ona wykonana ze stali kwasoodpornej lub plastiku przeznaczonego do celów spożywczych. Nie może to być blacha ocynkowana z uwagi na reakcje zachodzącą miedzy cynkiem a kwasami owocowymi zawartymi w jabłkach.

Smacznego:)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz