Dlaczego „Niebo”? - bo po zjedzeniu kawałka tego tortu można o nim śmiało powiedzieć „niebo w gębie".
Tort „Niebo” - przepis
Składniki : tortownica o śr. 26cm
Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek brązowego cukru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
W tym czasie przygotować ciasto. Składniki na biszkopt podzielić na pół i upiec dwa oddzielne placki w następujący sposób: oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Wsypać po łyżce cukier i ubijać, aż się całkowicie rozpuści. Dodać żółtka i starannie wymieszać. Następnie wsypać przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika . Piec około 15 minut w temp. 170° na jasnozłoty kolor. Przez ten czas zrobić ciasto na drugi biszkoptowy placek.
Masa jabłkowa:
- 4 duże jabłka ( antonówka lub szara reneta)
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce ( takiej jakiej używa się do przygotowania tartego jabłka dla niemowląt * ). Dodać cukier i cukier waniliowy. Przełożyć do rondla i smażyć na maleńkim ogniu około godziny, aż odparuje cały sok. Masa powinna być dość gęsta. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby wystygła.
Masa orzechowa:
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- ½ szklanki mleka
- 150g masła
- ½ szklanki cukru pudru
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia. Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo wystudzone orzechy.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
- 100ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu
- 16 połówek orzechów do dekoracji
Podgrzać śmietankę do temp. 40°C. Zdjąć z ognia i włożyć do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać trzepaczką rózgową do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Z wystudzonych placków biszkoptowych zdjąć papier do pieczenia. Na pierwszy kawałek biszkoptu położyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem, na które nałożyć masę orzechową. Wyrównać powierzchnię i boki tortu. Wstawić do lodówki aby masa dobrze stężała.
Polać zastygły tort.
Aby czekoladowa polewa nie straciła na jakości, nie powinna być przechowywana w lodówce, ale w chłodnym (15-18°C) i suchym miejscu. Wysoka wilgotność powietrza powoduje bowiem rozpuszczenie kryształków cukru w czekoladowej polewie , tworząc na niej nieładny nalot.
*) Należy pamiętać, że tarka musi być ona wykonana ze stali kwasoodpornej lub plastiku przeznaczonego do celów spożywczych. Nie może to być blacha ocynkowana z uwagi na reakcje zachodzącą miedzy cynkiem a kwasami owocowymi zawartymi w jabłkach.
Tort "Niebo" - podobne przepisy
Smacznego:)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz