Strucla serowa z żurawiną




Jest połączeniem  drożdżowego, niezbyt słodkiego  ciasta, soczystego dzięki dodatkowi serka,  ze słodko-kwaśnym nadzieniem z suszonej żurawiny. Można je oczywiście zastąpić gotową konfiturą lub marmoladą, jeśli ktoś takową posiada, ale musi ona być dość gęsta i dobrze wysmażona. Aby strucla zachowała swój ładny kształt najlepiej byłoby piec ją na  blasze o tej samej szerokości co ona (ok.12cm), gdyż ma  tendencję do rozpływania na boki. Ja miałam znacznie szerszą więc poradziłam sobie w ten sposób, że na wolnej części blachy postawiłam pustą formę do keksu. 



Strucla serowa z żurawiną

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 125g cukru
  • 125g stopionego masła
  • 150g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
Masa żurawinowa:

  • 250g suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 80g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki stopionego masła do smarowania
  • cukier puder do posypania

Suszoną żurawinę zalać gorąca wodą i zostawić do wystudzenia.

Utrzeć w garnuszku pokruszone drożdże z  łyżeczką cukru,  łyżką mąki i 2 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.

Utrzeć żółtka ze szczyptą soli i cukrem na puszysty kogel-mogel.
Przesiać mąkę do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, żółtka utarte z cukrem, serek, letnie mleko, stopione masło i skórkę otartą z cytryny. Wyrobić mikserem na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia co najmniej na godzinę.

Namoczoną żurawinę zmiksować. Dodać cukier i sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji marmolady. Mnie zajęło to około pół godziny. Wystudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 40x30cm. Rozsmarować na nim masę żurawinową. Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 170°C. Wstawić struclę i piec 45 minut. Po wyjęciu kilka razy posmarować roztopionym masłem i grubo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. piekna,cudo...maja38.

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu cudowna ta strucla. uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń