Jedna szuflada w mojej zamrażarce wypełniona jest po brzegi mrożoną fasolką szparagową z własnego ogródka. Zaczęłam ją uprawiać w zeszłym roku i od razu odniosłam spory sukces. Nie jest to roślina zbyt wymagająca. Można ją uprawiać na grządce lub w pojemniku. Ja na grządce posiałam formę krzaczastą, a w pojemnikach pienną. Fasolki było tyle, że trudno ją było zjeść na bieżąco. Nadmiar został więc zamrożony i jest teraz wykorzystywany przeze mnie albo jako jarzynka do obiadu albo do zapiekanek, bądź też szybkich dań z ryżem.
Przepis pochodzi z miesięcznika „Smaki i aromaty”.
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 400g wieprzowiny (u mnie schab karkowy)
- 4 plastry świeżego ananasa
- 250g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soku ananasowego
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
Zagotować w garnku wodę z solą i szczyptą cukru. Włożyć fasolkę i gotować ok. 10 minut.
W tym czasie pokroić mięso w paski. Mąkę wymieszać z chilli, solą i pieprzem. Oprószyć mięso i wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w mące z przyprawami.
Rozgrzać na patelni oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron – na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3 minuty. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
Wrzucić na patelnie pokrojone na kawałki krążki ananasa. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy, odcedzoną fasolkę. Podgrzewać na średnim ogniu przez 3 minuty. Włożyć mięso , ewentualnie wlać sok ananasowy i w razie potrzeby doprawić chilli, solą i pieprzem. Podgrzewać 2 minuty.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem-podobne przepisy
> Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem
> Pieczone żeberka z ananasem
> Kurczak z mango i ananasem
Smacznego :)
Aronia
bardzo fajny przepis.Mam ostatnio ochotę na ananasa własnie w potrawach wytrawnych.Zastanawiam się jak to wieprzowine przerobic na rybę, bo my to rybojady jesteśmy, ale chyba już wiem :).
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie zestawienie:)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam. Czas przygotowania krótki, przepis prosty, smak rewelacja. Danie zniknęło zanim ugotowałam ryż. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.Ania
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za skorzystanie z przepisu i proszę zaglądać. Będzie mi bardzo miło :)
Usuń