Deser czekoladowo-wiśniowy dla dorosłych



Zawsze gdy przygotowuję jakiś deser muszę się dostosować do wymagań dzieci. Teraz gdy wyjechały na wakacje mogę nieco zaszaleć  i dodać np.  alkohol w postaci ajerkoniaku. Przepis dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie".


Deser czekoladowo-wiśniowy dla dorosłych

Składniki na 4 porcje:

I warstwa

  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Przykryć szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i zostawić do ostygnięcia.

II warstwa

  • 250ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 25ml ajerkoniaku
Ubić schłodzoną śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem na sztywno. Dodać jogurt i ajerkoniak. Delikatnie wymieszać.

III warstwa

  • 200g wydrylowanych wiśni
  • 100g cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
Wrzucić wiśnie do rondla. Wsypać cukier i zagotować. Rozprowadzić skrobię kukurydzianą z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do gotujących wiśni, cały czas mieszając. Gotować 3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Zamieszać parę razy aby nie utworzył się kożuch.

Dekoracja:

  • starta czekolada
  • wiśnie z syropu
Przygotować 4 pucharki. Włożyć najpierw do każdego po 3 łyżki budyniu. Na to rozłożyć połowę bitej śmietany z ajerkoniakiem i polać sosem wiśniowym (zostawić cztery wisienki do dekoracji). Rozłożyć resztę budyniu i bitej śmietany. Posypać startą czekoladą i udekorować wiśniami. Wstawić do lodówki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. czekoladowy budyń, wiśnie.. baaardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. pisze sie na taki pyszny deserek:)

    OdpowiedzUsuń