Pierwsze truskawki w tym sezonie. Jeszcze dość drogie, ale sezon na nie trwa tak krótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera i śmietany. Zamiast różowego wina można użyć wina musującego, wszak bąbelki i truskawki to świetne połączenie.
ILOŚĆ PORCJI - 5
Pijane truskawki-składniki
I warstwa:
- 1 galaretka truskawkowa
- 250ml gorącej wody
- 125ml półwytrawnego różowego wina
- 5 dużych truskawek
II warstwa:
- 200ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 100g serka mascarpone
- 2 łyżki ajerkoniaku
- 4 łyżki puree truskawkowego
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny + 25ml zimnej wody
III warstwa:
- 300ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 5 truskawek
Pijane truskawki-wykonanie
Przygotowanie I warstwy:
Przygotować galaretkę truskawkową wg przepisu na opakowaniu zmniejszając podaną ilość wody o połowę. Dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę około 30°C wlać do niej wino i ponownie dokładnie wymieszać. Opłukać truskawki na sicie pod bieżącą wodą. Usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Przygotować pięć szklaneczek. Do każdej włożyć porcję pokrojonych truskawek. Zalać przygotowaną winną galaretką. Powinna wypełnić szklaneczki do około 1/3 wysokości. Ustawić szklaneczki pod kątem jak na zdjęciu poniżej i wstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Przygotowanie II warstwy:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, truskawkowym puree i ajerkoniakiem. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Przestudzoną żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy serowo-śmietanowej cały czas ucierając mikserem. Gotową masę rozlać do szklaneczek i ponownie ustawić je pod kątem, pochylając w przeciwną stronę niż poprzednio.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotowanie III warstwy:
Przygotowanie III warstwy:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania
cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić nią
zagłębienie utworzone przez dwie poprzednie warstwy. Udekorować
połówkami truskawek. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Pijane truskawki-podobne przepisy
> Deser jogurtowy z truskawkami i czekoladą
> Charlotte z truskawkami
> Mus jaglany z truskawkami i musli
> Truskawki z bitą śmietaną i bezami
> Truskawkowe tiramisu w wersji light
> Kisiel truskawkowy
> Lody truskawkowo-waniliowe
Smacznego :)
Aronia
Ale pysznie wygląda;)) I jaki wspaniały pomysł na podanie ich w kieliszkach:) Super! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu szklaneczki wyglądają jak kieliszki, takie jednorazowe porcyjki aż się proszą, żeby je bezwstydnie wygarnąć językiem :D
OdpowiedzUsuńŁodyżka konwalii podpowiada, że to aktualne foto, nie żadna tam ściema z grudnia z mrożonych truskawek ;)
w kieliszkach chyba byłoby to trudno zrobić, chociaż pomysł mi się podoba :)
UsuńZdjęcie jak najbardziej aktualne. Truskawki ze straganu ale konwalie z mojego ogródka :)
Gdyby galaretka była pokrojona w kostkę, to razem z mascarpone na pewno dałoby się wyliznąć ;)(takie nowe słowo, na okoliczność, że najbardziej mi akurat pasowało)
Usuńpisząc, że trudno by było to zrobić nie miałam na myśli wylizywania, ale przygotowanie deseru :) trzeba by było odmierzać jakąś aptekarską miareczką :)
UsuńFajny przepis napewno skorzystam, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń