Czekośliwka




Dziś obiecany przepis na  czekośliwkę. Można ją także wykorzystać do nadziewania pierniczków lub na kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.

Czekośliwka

Składniki na 4 słoiczki o poj. 200ml
  • 1kg śliwek węgierek
  • 300g cukru
  • 70g kakao
  • 20ml rumu

Umyte i wydrylowane śliwki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i smażyć na małym ogniu, często mieszając, bo lubi się przypalić. Gdy masa będzie już dostatecznie gęsta dodać  kakao rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody i rum. Wymieszać . Gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoiczków i zaraz zamknąć.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Moje ukochane zimowe smarowidło do tostów...:)

    OdpowiedzUsuń