Szarlotka z otrębami




Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, suto posypana cukrem waniliowym. Kruche ciasto wzbogacone otrębami ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach. A cynamonowe jabłka ze słoiczka (przepistutaj) doskonale z nim harmonizują. Przepis dodaję do akcji „Otręby na 1000 sposobów".



Szarlotka z otrębami
Składniki: prostokątna forma o wym. 23x31 lub tortownica śr. 26cm

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g otrąb owsianych "Kupiec"
  • 200g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 duży słoik cynamonowych jabłek na szarlotkę
  • cukier puder z prawdziwą wanilią do posypania

Formę w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. 
Zmielić otręby w młynku do kawy. Wymieszać je z mąką, cynamonem  i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem do konsystencji kaszy. Teraz dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 , zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować do pożądanej wielkości i przenieść do formy, lub po prostu wylepić ją ciastem, co jest znacznie prostsze. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut.

Na podpieczony spód rozłożyć jabłka. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych otworach na wierzch jabłek. Wstawić ponownie  do piekarnika na 45 minut.

Upieczone ciasto przestudzić nieco w formie. Później wyjąć, aby jabłka nie nabrały metalicznego posmaku. Trzeba to robić ostrożnie bo ciasto jest dość  delikatne. Ja robię to przy pomocy dwóch desek do krojenia. Kładę jedną na wierzch ciasta. Przekręcam formę do góry nogami. Zdejmuję blaszkę, kładę drugą deskę i ponownie odwracam.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

7 komentarze:

  1. mmm poproszę kawałek! :D
    to jabłko z cynamonem wygląda przepięknie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa szarlotka? Podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam jutro, będzie pyszne zdrowe śniadanko

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam juz kiedyś z otrebami i jest naprawde pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho, spróbuję kiedyś! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna, uwielbiam szarlotki, ale takiej jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  7. och, akurat jestem po obiedzie i zamarzyła mi się taka szarlotka...ale muszę wytrwać do końca postu :)

    OdpowiedzUsuń