Orzechowa szarlotka z bezą






     Upieczona z okazji jutrzejszego Światowego Dnia Jabłka . Początek jesieni to nie tylko wysyp jabłek ale również orzechów włoskich i laskowych. To właśnie te ostatnie wykorzystałam do upieczonej wczoraj szarlotki. Dodałam je zarówno do kruchego ciasta jak i bezy, która pokrywa wierzch ciasta. Pachnie cudnie cynamonem i nie wiadomo kiedy znika.



ILOŚĆ PORCJI - 14

Orzechowa szarlotka z bezą-składniki

Kruche ciasto
  • 210g mąki pszennej
  • 170g masła
  • 3,5 łyżki brązowego cukru
  • 3 żółtka jaj
  • 45g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie
  • 4 jabłka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 65g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Beza orzechowa
  • 3 białka jaj
  • 200g cukru pudru
  • 250g zmielonych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Orzechowa szarlotka z bezą-wykonanie

Przygotowanie kruchego ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę   Wsypać cukier, zmielone orzechy laskowe  i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić masło w kostkę i rozrzucić na mąkę. Posiekać nożem składniki tak, aby miały konsystencję kaszy. Dodać żółtka  i  zagnieść szybko elastyczne ciasto. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm na wys. ok. 3cm. Wstawić do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać kaszę manną, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć  równomiernie na cieście.

Pieczenie:
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając powoli dosypywać cukier. Po wsypaniu całego cukru  ubijać jeszcze 10 min na najniższych obrotach. Następnie dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i cynamon. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Pieczenie bezy:
Wyjąć ciasto z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C. Masę bezową wyłożyć na podpieczone ciasto. Ponownie wstawic do piekarnika  i piec jeszcze kolejne 30 minut.
Upieczone ciasto wystudzić w tortownicy. 
Zimne ciasto można posypać po wierzchu połówkami orzechów laskowych i oprószyć delikatnie cynamonem.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

14 komentarze:

  1. Fantastyczna to mało powiedziane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja bym przespała ten dzień! Zaraz w takim razie planuję jakiś jabłkowy wypiek na jutro. Szarlotka prezentuje się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niewiele brakowało a ja również bym go przegapiła :)

      Usuń
  3. Ależ ona piekna ta panna szarlotka, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjna szarlotka, do schrupania. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło się wspólnie piekło, również dziękuję :)

      Usuń
  6. Mmm, naprawdę jest cudowna :) I te zdjęcia takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda wspaniale :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ