Upieczona z okazji jutrzejszego Światowego Dnia Jabłka . Początek jesieni to nie tylko wysyp jabłek ale również orzechów włoskich i laskowych. To właśnie te ostatnie wykorzystałam do upieczonej wczoraj szarlotki. Dodałam je zarówno do kruchego ciasta jak i bezy, która pokrywa wierzch ciasta. Pachnie cudnie cynamonem i nie wiadomo kiedy znika.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Orzechowa szarlotka z bezą-składniki
Orzechowa szarlotka z bezą-składniki
Kruche ciasto
Nadzienie
Beza orzechowa
Orzechowa szarlotka z bezą-wykonanie
Przygotowanie kruchego ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę Wsypać cukier, zmielone orzechy laskowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić masło w kostkę i rozrzucić na mąkę. Posiekać nożem składniki tak, aby miały konsystencję kaszy. Dodać żółtka i zagnieść szybko elastyczne ciasto. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm na wys. ok. 3cm. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać kaszę manną, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na cieście.
Pieczenie:
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Przygotowanie bezy:
- 210g mąki pszennej
- 170g masła
- 3,5 łyżki brązowego cukru
- 3 żółtka jaj
- 45g zmielonych orzechów laskowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
- 4 jabłka
- 3,5 łyżki kaszy manny
- 65g brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Beza orzechowa
- 3 białka jaj
- 200g cukru pudru
- 250g zmielonych orzechów laskowych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Orzechowa szarlotka z bezą-wykonanie
Przygotowanie kruchego ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę Wsypać cukier, zmielone orzechy laskowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Pokroić masło w kostkę i rozrzucić na mąkę. Posiekać nożem składniki tak, aby miały konsystencję kaszy. Dodać żółtka i zagnieść szybko elastyczne ciasto. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm na wys. ok. 3cm. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać kaszę manną, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na cieście.
Pieczenie:
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Przygotowanie bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając powoli dosypywać cukier. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze 10 min na najniższych obrotach. Następnie dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i cynamon. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Pieczenie bezy:
Wyjąć ciasto z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C. Masę bezową wyłożyć na podpieczone ciasto. Ponownie wstawic do piekarnika i piec jeszcze kolejne 30 minut.
Pieczenie bezy:
Wyjąć ciasto z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C. Masę bezową wyłożyć na podpieczone ciasto. Ponownie wstawic do piekarnika i piec jeszcze kolejne 30 minut.
Upieczone ciasto wystudzić w tortownicy.
Zimne ciasto można posypać po wierzchu połówkami orzechów laskowych i oprószyć delikatnie cynamonem.
Orzechowa szarlotka z bezą-podobne przepisy
> Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą
> Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i bezą
> Cynamonowa szarlotka z pianką
> Pavlova z leśnymi jagodami
Smacznego :)
Aronia
Fantastyczna to mało powiedziane :D
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńA ja bym przespała ten dzień! Zaraz w takim razie planuję jakiś jabłkowy wypiek na jutro. Szarlotka prezentuje się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńniewiele brakowało a ja również bym go przegapiła :)
UsuńAleż ona piekna ta panna szarlotka, mniam.
OdpowiedzUsuńdziekuję, polecam upiec :)
UsuńPyszności. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
ja równiez dziękuję :)
UsuńRewelacyjna szarlotka, do schrupania. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńmiło się wspólnie piekło, również dziękuję :)
UsuńMmm, naprawdę jest cudowna :) I te zdjęcia takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPyszności..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń