Lody truskawkowo-waniliowe




Na zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się jeszcze coś przywieźć. Będą więc kolejne przepisy truskawkowe.


Lody truskawkowo-waniliowe

Składniki na 1 litr lodów:
  • 400g świeżych truskawek
  • 200g skondensowanego mleka słodzonego
  • 300ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Truskawki umyć, osączyć na sicie i odszypułkować. Pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją.
Można też, jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć masę i przemieszać trzepaczką rózgową aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Truskawki z własnego ogródka ..... te muszą smakować! Ostatnio nie mogę dostać ładnych truskawek :( Pewnie przez tą pogodę :/ Mam ochotę kupić sobie pastę waniliową. Nigdy jej nie miałam i nie wiem czy smakuje jak wanilia czy raczej jak cukier wanilinowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne lody, zawsze najbardziej lubiłam waniliowe, ale te muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj atk - muszą być świetne te lody! Ja narazie nie mogę pochwalic sie czasem wolnym więc kupuję w pudełku - grycany, ale są całkiem spoko

      Usuń