Co raz częściej zdarza mi się zastępować w słodkich wypiekach masło oliwą i wg mnie ta zamiana wychodzi im tylko na dobre, a mnie i mojej rodzinie z całą pewnością na zdrowie. Od dłuższego czasu myślę nad przepisami do konkursu Monini "Z oliwą z oliwek można ...". Poczyniłam nawet stosowne zakupy w tym celu, nabiegawszy się trochę po sklepach przy okazji.
Właśnie powstał pierwszy z nich, a jest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to całkowicie mój pomysł i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę, i trochę mi go zostało. I gdy tak się zastanawiałam jaki by tu z nim zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy czekoladowej, żeby już nie zakłócać wybornego smaku gorzkiej czekolady innymi nutami .
Czekoladowe babeczki ponczowe - przepis
Składniki na 15 szt.
Ciasto:
- 100g mąki
- 100g cukru
- 20g kakao
- 2 jajka
- 35g oliwy Monini Flavoured Exstra Vergine Lemon
- 30g gorzkiej czekolady
- 35ml mleka
- 25ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- szczypta soli
Roztopić czekoladę z oliwą i mlekiem w kąpieli wodnej.
Żółtka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości. Dodać roztopioną czekoladę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy i wymieszać.
Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Silikonową foremkę do babeczek ponczowych natłuścić . Napełnić ciastem zostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.
- 60ml soku z cytryny
- 75ml likieru cytrynowego
- 75ml wody
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Maczać w nim górę babeczki (1-2 sek.) i odkładać na tacę.
Wypełnienie:
- 100g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
- 3 łyżki oliwy Monini Exstra Vergine Delicato
- 200ml musu truskawkowego
- świeże truskawki i listki melisy cytrynowej do dekoracji
Roztopić czekoladę z oliwą w kąpieli wodnej. Posmarować cienką warstwą wgłębienia babeczek, a resztą oblać ich korony tak, aby polewa delikatnie spłynęła w dół .Odstawić aby polewa nieco stężała, a następnie napełnić wgłębienia babeczek musem truskawkowym.
- 125g serka mascarpone
- 100g jogurty greckiego
- 1 łyżka skondensowanego mleka słodzonego
- 0,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki wody
- wiórki czekoladowe
Wymieszać serek mascarpone z jogurtem i mlekiem. Namoczyć żelatynę w
wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do kremu i
dokładnie wymieszać. Tężejący krem przełożyć do worka cukierniczego i
wyciskać porcje kremu, przykrywając mus. Ozdobić kawałkami truskawek i
świeżymi listkami melisy cytrynowej. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Czekoladowe babeczki ponczowe - podobne przepisy
> Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
> Babeczki tiramisu
> Babeczki makowo-kawowe z nutą pomarańczy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Babeczki czekoladowe z nadzieniem wiśniowym
> Babeczki "Kopce kreta"
> Walentynkowe babeczki czekoladowe
> Babeczki "Pina colada"
> Babeczki z masłem orzechowym
> Babeczki marchewkowe z kremem pomarańczowym
> Babeczki makowe z kremem czekoladowym
> Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym
> Czekoladowe babeczki na bogato
> Drożdżowe babeczki bakaliowe
> Ryżowe babeczki z kremem budyniowym
> Piernikowe babeczki z czekośliwką
> Owsiane babeczki z dynią
> Babeczki bananowe z kremem kokosowym
> Babeczki orzechowe z rumem
> Kokosowe babeczki z kremem cytrynowym
Smacznego :)
Aronia
cudeńka! ale apatetyczne
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko wygladaja.
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńjeju, jakie urocze! wykwintne i eleganckie.
OdpowiedzUsuńeleganckie i wykwintne, pieknie sie prezentują.
OdpowiedzUsuń