Pikantne spaghetti z papryką


Gdy brak mi pomysłu na obiad, spaghetti jest zawsze dobrym wyjściem z sytuacji. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Można by je jeść codziennie. Wystarczy makaron, oliwa i to co akurat mamy w lodówce. U mnie był to surowy wędzony boczek i papryka. Żeby było bardziej pikantnie dorzuciłam trochę papryczki chilli, której zawsze mam spory zapas w zamrażarce, takiej już pokrojonej w cienkie paseczki. Kto nie ma może użyć chilli w proszku. Jej ilość zależy od wytrzymałości tych, którzy będą to danie konsumować. Niech każdy doprawi wg uznania.


Pikantne spaghetti z papryką

Składniki dla 2 osób:
  • 200g makaronu spaghetti
  • 70g surowego wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki krojonych pomidorów ze słoiczka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • kilka gałązek świeżej bazylii 

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie obrać cebulę i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, a paprykę w paseczki, przy czym chilli w znacznie drobniejsze niż pozostałe papryki. 
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebulę i boczek. Smażyć 3-4 minuty i dodać paprykę. Smażyć następne 4 minuty. Dodać pomidory, chilli  i zmiażdżony czosnek. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i smażyć na małym ogniu 10-15 minut.
Odcedzić makaron, wymieszać z sosem i posypać startym parmezanem. Udekorować świeżymi listkami bazylii.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: