Anka, bohaterka serialu ”Przepis na życie” (w tej roli Magda Kumorek) robi spaghetti bolognese w nieco inny sposób. Mianowicie, nie dodaje mięsa do sosu, ale robi z niego małe pulpeciki, które układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym.
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami-przepis
Składniki dla 4 osób:
Pulpeciki:
- 250g mielonego mięsa ( wieprzowina+wołowina)
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz, sól
- oliwa do smażenia
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 50ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- 400g makaronu spaghetti
- świeże listki bazylii do dekoracji
Mięso przełożyc do miski. Wbić
jajko, wsypać ser. Doprawić solą i
pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę . Uformować
małe pulpeciki i usmażyć na rozgrzanej oliwie.
Zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć posiekaną cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i cukier. Wlać wino. Wsypać oregano. Doprawić solą i pieprzem.
Dusić na małym ogniu około 15 minut.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i rozłożyć
na talerzach. Połać
sosem i ułożyć na nim pulpeciki Udekorować świeżą bazylią.
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami-podobne przepisy
> Spaghetti z pesto z rukoli, kaparami i szynką
> Spaghetti z wędzonym łososiem i musem awokado
> Pikantne spaghetti z papryką
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
Smacznego :)
Aronia
Też bym zjadła z takim kotletem. Mam taki przepis w swoich zbiorach ale jeszcze go nie robiłam. Następnym razem wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZapisuję :)
OdpowiedzUsuńZrobię na obiad mojemu mięsożercy :)
pyszne smaki.
OdpowiedzUsuń