Mazurek to chyba najbardziej „wypasione” ciasto w polskiej kuchni. Pieczone raz do roku ale za to z iście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo.
Mazurek, który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy. U mnie było jej na pół palca, a i tak było upiornie słodko. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, zawsze może nałożyć grubszą warstwę kajmaku. I tak trzeba ugotować całą puszkę mleka. Ja zużyłam tylko 1/3, resztę wstawiłam do lodówki i wykorzystam przy okazji. Można też upiec dwa mazurki i jednym kogoś obdarować.
Mazurek kajmakowo-morelowy-przepis
Składniki:
blaszka o wym. 14x28cm
Ciasto:
- 150g masła
- 240g mąki
- 75g cukru
- 2 żółtka
Wsypać do miski mąkę. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, cukier i żółtka. Mieszać mikserem do połączenia składników. Przełożyć na matę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach identycznych jak spód foremki, w której będzie pieczone. Przełożyć do formy, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut na jasnozłoty kolor w temp. 180°C.
Masa:
- 3-4 łyżki konfitury morelowej
- 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
Włożyć puszkę mleka skondensowanego do garnka, zalać wodą tak aby była całkowicie zakryta z 2-3 cm zapasem i gotować na wolnym ogniu ok. 3godzin. Zostawić w wodzie do wystudzenia. Nigdy nie należy otwierać gorącej puszki bo można się poparzyć.
Do dekoracji:
- rodzynki w czekoladzie
- suszone morele
- migdały
Wystudzony spód do mazurka najpierw posmarować konfiturą morelową, a następnie 1/3 masy kajmakowej. Udekorować rodzynkami w czekoladzie, pokrojonymi w paseczki suszonymi morelami i migdałami.
Resztę masy kajmakowej przełożyć do szklanego naczynia. wierzch przykryć kawałkiem folii spożywczej i założyć gumkę recepturkę aby masa nie wysychała. Wstawić do lodówki i wykorzystać w późniejszym czasie do innych wypieków lub deserów.
Mazurek kajmakowo-morelowy-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Piękny mazurek :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt. Pozdrawiamy wielkanocnie!
Mr. & Mrs. Sandman
wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńDziekuję
OdpowiedzUsuń