Mazurek kajmakowo-morelowy





Mazurek to chyba najbardziej „wypasione” ciasto w polskiej kuchni. Pieczone raz do roku ale za to z iście rokokowym przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo.
Mazurek, który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy. U mnie było jej na pół palca, a i tak było upiornie słodko. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, zawsze może nałożyć grubszą warstwę kajmaku. I tak trzeba ugotować całą puszkę mleka. Ja zużyłam tylko 1/3, resztę wstawiłam do lodówki i wykorzystam przy okazji. Można też upiec dwa mazurki i jednym kogoś obdarować.


Mazurek kajmakowo-morelowy

Składniki:
blaszka o wym. 14x28cm

Ciasto:
  • 150g masła
  • 240g mąki
  • 75g cukru
  • 2 żółtka

Wsypać do miski mąkę. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, cukier i żółtka. Mieszać mikserem do połączenia składników. Przełożyć na matę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt  o wymiarach identycznych jak spód foremki, w której będzie pieczone. Przełożyć do formy, nakłuć widelcem i piec 15-20 minut na jasnozłoty kolor w temp. 180°C.

Masa:
  • 3-4 łyżki konfitury morelowej
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka 

Włożyć puszkę mleka skondensowanego do garnka, zalać wodą tak aby była całkowicie zakryta z 2-3 cm zapasem i gotować na wolnym ogniu ok. 3godzin. Zostawić w wodzie do wystudzenia. Nigdy nie należy otwierać gorącej puszki bo można się poparzyć.

Do dekoracji:
  • rodzynki w czekoladzie
  • suszone morele
  • migdały

Wystudzony spód do mazurka najpierw posmarować konfiturą morelową, a następnie 1/3 masy kajmakowej. Udekorować rodzynkami w czekoladzie, pokrojonymi w paseczki suszonymi morelami i migdałami.

Ręsztę masy kajmakowej przełozyć do szklanego naczynia. wierzch przykryć kawałkiem folii spożywczej i założyć gumkę recepturkę aby masa nie wysychała. Wstawić do lodówki i wykorzystać w późniejszym czasie do innych wypieków lub deserów.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze: