Ten mazurek piekę zawsze na końcu, zużywając na masę białka i resztki bakalii , które nam zostały od innych świątecznych wypieków. Spód do mazurka proponuję zrobić z ciasta ucieranego, a nie tak jak w klasycznych mazurkach z kruchego. Nie jest taki twardy i lepiej się komponuje z delikatną, miękką bezą bakaliową.
Mazurek bakaliowy-przepis
Źródło: "Smaki i aromaty"
Składniki: blaszka o wym. 14x28cm
Ciasto na spód:
- 100g masła w temp. pokojowej
- 2 jajka
- 140g mąki
- 100g cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Utrzeć masło z cukrem na biały krem. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać mikserem ok. 15 minut. Dodać przesianą mąkę i skórkę pomarańczową. Ucierać jeszcze przez kilka minut.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozsmarować na nim ciasto. Powinno mieć grubość ok. 0,5cm. Piec 15-20 minut w temp. 180°C. Wyjąć gdy się lekko zezłoci.
- 5 białek z jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki tartej bułki
- 300g posiekanych bakalii – orzechy, migdały, rodzynki, daktyle, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananas, papaja
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- sok z jednej cytryny
Namoczyć suszone owoce w likierze.
Wymieszać w misce wszystkie posiekane bakalie, również te, które moczyły się w likierze.
Ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i pozostały likier. Ubijać jeszcze przez chwilę. Wsypywać na pianę porcjami mieszankę bakaliową na przemian z tartą bułką, delikatnie mieszając. Wylać masę na upieczony spód. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 180°C. Upieczony mazurek wyjąć i wystudzić.
Do dekoracji:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50ml słodkiej śmietanki 30%
- 50ml likieru pomarańczowego
- migdały
- kolorowe draże
- wiórki z białej czekolady
Podgrzać śmietankę i likier pomarańczowy do temp. ok. 50°C. Zestawić. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić, mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Polać nią wierzch i boki mazurka. Udekorować zanim polewa zastygnie.
Mazurek bakaliowy-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
fajny mazurek, jeszcze takiego nie jadłam
OdpowiedzUsuńJaki pyszny sposób na zużycie zalegających białek! Bogaty, godny skonsumowania w święta :)
OdpowiedzUsuń