Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika





Ta lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok, chociaż szanse na to są znikome.Taka mielonka może nieraz nas uratować gdy pustki w lodówce. Porcja jest nieduża, więc szybko zostanie zjedzona i nie będzie nam obsychać.Idealnie by było mieć na nią mięso ze sprawdzonego źródła, ale i to ze sklepu też może być.Najlepsze będą do tego są słoiki o prostych ściankach, można ją wtedy bez problemu wyjąć na deskę i z łatwością pokroić. Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o poj. 330ml.
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika

Składniki :
  • 2kg łopatki wieprzowej
  • 1kg chudego surowego boczku
  • 4 łyżeczki soli peklującej
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1,5 łyżki drobno posiekanej papryczki chilli

Mięso i boczek umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać sól peklującą i wszystkie przyprawy. Dobrze wyrobić. Ja robię to przy użyciu robota. Masa powinna być zwarta i kleista, podobnie jak na kotlety mielone. 
Tak przegotowaną masę przekładamy do wyparzonych słoików, uciskając aby nie było wolnych przestrzeni, Słoiki wypełniamy masą do wysokości ok. 1,5 cm poniżej górnej krawędzi słoika i szczelnie zakręcamy.  Wstawiamy do garnka wyłożonego lnianą ściereczką, wlewamy wodę prawie do samych pokrywek i pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin. Zostawiamy w garnku do wystudzenia. Zimne wynosimy do chłodnej piwnicy, lub trzymamy w lodówce.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Ale super, domowa mielonka! :D Chętnie bym skosztowała :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę takie coś zrobić. Do tej pory robiłem samo mięsko, ale z boczkiem i papryczką... Noooo, to musi być ekstra :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas to nr 1 wśród domowych "wędlin" :)

      Usuń