Świąteczny makowiec




Upiec naprawdę dobry makowiec wcale nie jest łatwo. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, że popękał, albo ciasto odeszło od masy i makowiec rozpadał się przy krojeniu lub też masa makowa pozostawiała wiele do życzenia. I chociaż nigdy nie korzystam z gotowej masy tylko przygotowuję ją sama to zdarzało mi się pomimo płukania, że mak był zanieczyszczony mikro  drobinkami piasku, albo pomieszany z o wiele tańszym, ale za to lekko gorzkim rzepikiem. Tym razem wszystko wyszło idealnie. Nie tylko wyglądało świetnie, ale też i tak smakowało. Przygotowanie tego ciasta zajęło mi co prawda pół dnia, ale było warto.


Makowiec
Składniki na 2 makowce:

Masa makowa:
  • 400g maku
  • 2 szklanki mleka
  • 200g cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 50ml rumu
  • 1 roztrzepane białko do smarowania ciasta

Mak zalać zimną wodą i zebrać zanieczyszczenia . Odcedzić na gęstym sicie, przełożyć do czystego garnka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Przelać na sito i dobrze odsączyć.
Dobrze odcedzony mak przepuścić dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o otworach 2mm.
Utrzeć  na parze żółtka z połową cukru. Wlać do maku. Dodać miód, sok z cytryny i skórkę pomarańczową.  Starannie wszystko wymieszać.
Ubić białka, dosypując partiami drugą połowę cukru. Po dodaniu ostatniej porcji ubijać jeszcze kilka minut. Delikatnie połączyć z masą makową. Roztapić w dużym garnku masło. Przełożyć do niego masę makową i smażyć na małym ogniu 5 minut. Zestawiać z ognia i odstawić do przestudzenia. Na końcu wlać rum i  całość wymieszać.

Ciasto:
  • 350g mąki
  • 45g świeżych drożdży
  • 75g cukru
  • 80g stopionego masła
  • 125ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

W tym czasie przygotować ciasto. Utrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru. Wlać letnie mleko i dodać tyle mąki aby zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli na puszysty kogel mogel. Dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn i  przestudzone masło. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na dwa prostokąty. Ciasto powinno mieć grubość 5mm. Posmarować je roztrzepanym białkiem, żeby masa nie odeszła od ciasta w trakcie pieczenia. Rozłożyć masę makową zostawiając wolne brzegi (ok. 3cm). Każdy prostokąt zwinąć ciasno w rulon. Zlepić dokładnie końce. Każdy makowiec zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając ok.1,5cm luzu (makowce w trakcie pieczenia trochę podrosną). Przełożyć na blachę do pieczenia. Trzeba to zrobić tak  aby zarówno łączenie makowca jak i papieru znalazło się pod spodem. Piec od razu w temp. 140°C. Po 30 minutach zwiększyć temp. do 180°C i piec jeszcze 20-25 minut.

Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 15ml rumu
  • 2-3 łyżki wrzącej wody

Wsypać do miseczki cukier puder. Dodać sok z cytryny i rum. Mieszać  dolewając  stopniowo wrzącą wodę. Lukier powinien mieć taką konsystencję aby łatwo rozsmarowywał się na powierzchni  makowców. Utrzeć drewnianą pałką na jednolitą gładką masę.
Upieczone makowce wyjąć z piekarnika i od razu posmarować lukrem. Zostawić do wystudzenia na blasze.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie. Uwielbiam, jak jest tak dużo masy makowej w makowcu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten makowiec musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, równiutki jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makowiec idealny! mi nigdy tak piękny nie wyszedł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, ale muszę się przyznać, że po raz pierwszy tak mi się udał

    OdpowiedzUsuń
  6. Super receptura i opis wykonania. Zasluguje na 4 gwiazdki plus. Wyszly bardzo piekne makowce i nie potrzebowalam pol dnia aby je wykonac .Naprawde oplaca sie stanac 2 godzinki w kuchni a w miedzyczasie cos innego robi,c albo odpoczywac i upiec to cudo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie, ale to nie tylko zasługa przepisu, ale też Pani :) Nawet najlepszy przepis nie pomoże gdy się nie ma "ręki" do pieczenia.

      Bardzo dzękuję za pozostawiony komentarz. Z całą pewnością będzie pomocny dla innych czytelników :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Masa makowa:dwie szklanki mleka,400g maku etc.
    Co robić z tym mlekiem??? Nie widzę go w sposobie przygotowania masy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest napisane. W mleku należy ugotować mak.

      Usuń