Ta smaczna i soczysta babka w tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Gotową babkę oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i jogurtu. Nie jest on wtedy taki przezroczysty i ma lekko kwaskowaty smak. Dodatkowo aby uzyskać ładny żółty kolor dodałam do niego kurkumy.
Babka jogurtowa-przepis
Składniki: karbowana forma z kominkiem śr.22cm
Ciasto:
- 4 jajka
- 250g cukru
- 150g miękkiego masła
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 250g jogurtu greckiego
Utrzeć masło na puch. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodać w 4 porcjach cukier i jajka. Jeśli masa się zważy nic nie szkodzi. Zmniejszyć obroty i dodawać kolejno cały czas ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,jogurt i na końcu likier pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę do babki wysmarować dokładnie roztopionym masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy), czy ciasto się upiekło.
Gotowe ciasto lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratę i wystudzić.
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- szczypta kurkumy
Cukier puder utrzeć z jogurtem i polać ciasto. Jeśli chcemy mieć ładny żółty kolor lukru można dodać szczyptę kurkumy.
Babka jogurtowa-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
w takiej babce można się zakochać :)
OdpowiedzUsuńale ładna babka ;)
OdpowiedzUsuńpięknie blyszczy :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka! ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj skorzystałam z przepisu i wyszła mi pyszna, mięciutka i wilgotna, polecam! :)
cieszę się bardzo, że babka się udała i smakowała :) dziękuję za pozostawienie komentarza i podzielenie się opinią :)
UsuńPiekłam dziś babkę z tego przepisu. Faktycznie prosta i szybka. Pięknie wyrastała. Niestety po wyłączeniu piekarnika i zostawieniu uchylonych drzwiczek zaczęła się marszczyć i zrobił się okropny zakalec. Nigdy taki mi jeszcze nie wyszedł. Dziwne gdyż sprawdzałam przed końcem pieczenia patyczkiem i był całkowicie suchy. Piekłam 5 minut dłużej niż w przepisie w formie silikonowej z kominem. Nigdy nie spotkała mnie taka sytuacja a mam za sobą masę upieczonych ciast. U mnie babka nie wyszła, może jeszcze kiedyś wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że babka się nie udała :) Nigdy nie miałam z nią żadnego problemu. Zawsze piekę w metalowej formie. Może składniki nie zostały dobrze wymieszane.
UsuńNie wiem w czym tkwił problem, po upieczeniu zakalca byłam taka nieszczęśliwa, że pocieszyłam się oponkami, które wyszły rewelacyjnie :) Dziś powtórka z rozrywki i podchodzę do próby upieczenia tej babki kolejny raz. Dam znać jak wyjdzie :) Pozdrawiam
UsuńŻeby babka sie nie przekleiła do formy nalezy wyjąć od razu po upieczeniu, czy poczekać aż całkowicie ostygnie?
OdpowiedzUsuńja zostawiam na około 5 minut w formie i potem wyjmuję na kratę kuchenną. Piekę zawsze w metalowej formie :)
UsuńWłaśnie piekę tę babkę. Mam nadzieje że wyjdzie. Mój 4 letni syn mi pomagał. Napisze jak się upiecze.
OdpowiedzUsuńbardzo jestem ciekawa jak wyjdzie :)
UsuńJa zabieram się rano za zrobienie babki.Chcę ją wypróbować jak się upiecze, ponieważ chcę ją upiec na święta.Z wyglądu babka jak malowanie.
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze :) powodzenia :)
UsuńCzy zamiast likieru można dodać do ciasta aromat pomarańczowy ? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można, tylko ja bym dała nieco mniej :)
UsuńCzy jogurt grecki można zastąpić jakimś innym?? :)
OdpowiedzUsuńtak można zwykłym jogurtem naturalnym :)
UsuńBędę piekła dziś tą babkę,mam taką samą foremkę więc myślę,że będzie dobrze :),ale nie mam nic pomarańczowego dodam zatem cytrynkę.
OdpowiedzUsuńz cytrynką będzie super, powodzenia :)
UsuńDziewczyny, nie wiem o co chodzi, ale piekłam dzisiaj tą babkę i takiego zakalca nie widziałam nigdy :( właściwie, to teraz sie dowiedziałam co znaczy zakalec, bo nigdy w żadnych ciastach mnie to nie spotkało, zastanawiam sie gdzie tkwi błąd? może to ten jogurt? dałam grecki, tak jak w przepisie. Zaraz zabieram się za zwykłą piaskową babę, bo wstyd jak nie wiem przed rodziną :)
OdpowiedzUsuńMałgorzata
No to moja babka przebiła wszystkie. Opadła, zanim jeszcze skończyła sie piec. Przy czym dodam, że wszelkie procedury zostały zachowane :(
OdpowiedzUsuńBabka jest przepyszna wypróbowałam :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że nie wiem dlaczego niektórym osobom ta babka sprawia tyle problemu:) mnie się nigdy zakalec nie zrobił. Nie jest to chyba wina przepisu, bo inne osoby nie mają z nią problemu.
OdpowiedzUsuńA może to jest wina temperatury? Nie powinno być najpierw 180?
OdpowiedzUsuńja większość babek piekę najpierw w niższej temperaturze, żeby równo wyrosły i nie popękały, a dopiero później zwiększam temp. Każdy jednak musi dostosować temp. do własnego piekarnika bo wiadomo, że te termostaty nie zawsze dobrze działają i teperatura w piekarniku nie zawsze jest zgodna z tym co nastawimy. Już nie raz się o tym przekonałam, a mam doświadczenie z kilkoma piekarnikami.
OdpowiedzUsuńJeśli zaś chodzi o ten zakalec, to z mojego doświadczenia wynika, że jak się dodaje do ciast ucieranych płynne składniki w postaci joguru, mleka, oleju, roztopionego masła czy też alkoholu to podstawą jest dokładnie wymieszanie i tu bym się dopatrywała przyczyny.
Jeśli chodzi o polewę to sam jogurt naturalny , cukier i kurkumę wymieszać?
OdpowiedzUsuńtak, gdyby było za gęste to dać nieco więcej jogurtu ale lukier nie może być za rzadki, żeby nie spłynął z babki
Usuńzrobiłam na święta, potwierdzam wyszła pyszna. Dawno szukałam przepisu idealnego i w końcu na taki się tutaj natknęłam. Polecam :)
OdpowiedzUsuńogromne dzięki za ten budujący, w kontekscie tych wcześniejszych, komentarz. Jest potwierdzeniem, że z przepisem wszystko w porządku i na pewno będzie pomocny dla innych przy wyborze :) jeszcze raz serdeczne dziękuję i zapraszam do korzystania z innych przepisów :)
UsuńWITAM.cZY Z TEGO PRZEPISU MOZNA UPIEC MALE BABECZKI? JAKI BYLBY CZAS PIECZENIA?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, chociaż ja nie piekłam. Jeśli chodzi o czas to ja zazwyczaj piekę babeczki 25-30 minut. Po tym czasie proponuję sprawdzić patyczkiem i ewentualnie wydłużyć nieco czas pieczenia.
UsuńPowodzenia i proszę dać znać jak wyszło :)
Pierwszy raz wyszedł mi zakalec.
OdpowiedzUsuń