Crumble jagodowe z lodami waniliowymi




Nasz dzisiejszy deser idealnie się wpasował w dzisiejszą pogodę pogodę. Z jagodami z własnej działki. Wygląda na to, że na te owoce będzie w tym roku wyjątkowy urodzaj. Już się pomału szykuję na ich zbiór. Oby tylko pogoda dopisała.
Do deseru użyłam mrożonych owoców jeszcze z poprzedniego sezonu, dlatego dodałam do nich łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby związała nadmiar soku.


Crumble jagodowe z lodami waniliowymi

Składniki na 4 porcje:
  • 3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 65g cukru
  • 50g zmielonych migdałów razem ze skórką
  • 8 kulek lodów waniliowych
  • masło do wysmarowania kokilek

Wsypać mąkę do miski. Dodać cukier, zmielone migdały i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić palcami kruszonkę.
Cztery żaroodporne ceramiczne naczynia wysmarować masłem. Jagody wymieszać ze skrobią kukurydzianą i rozłożyć równomiernie do kokilek tak mniej więcej do 3/4 wysokości. Przykryć warstwą kruszonki. Zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wyjąć z piekarnika. Na każdej porcji umieścić po dwie kulki lodów waniliowych i od razu podawać.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, musi pysznie smakować :)
    P.S. Miłego zbierania i urodzaju życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jadę w miłym towarzystwie, więc będzie wesoło

      Usuń
  2. Ciepłe i zimne,ciekawe połączenie smaków.Moje borówki jeszcze zielone ale jak dojrzeją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy sprawdziła by się Borówka amerykańska -ta bardziej słodka odmiana ?

    OdpowiedzUsuń