Zimowa sałatka z cukinii



Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra,  a warzywa chrupiące.  W dodatku robi się ja bardzo szybko.


Zimowa sałatka z cukinii

Składniki na 10 słoiczków o poj. 340ml
  • 2kg cukinii
  • 250g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2  łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,25 szklanki oleju rzepakowego

Warzywa umyć. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w paseczki. To samo zrobić z papryczką chili (pamiętając o założeniu rękawiczek).  Cebulę przekroić najpierw na pół, a następnie w półtalarki. Czosnek również pokroić w plasterki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sól. Wszystkie warzywa wymieszać i zostawić na dwie godziny. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną wsypać cukier i wlać olej oraz ocet. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików luźno, bez ugniatania i zalać sokiem, który zgromadził się na dnie naczynia. Wytrzeć krawędzie słoików do czysta, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy. Zimą sałatka będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny, kotletów mielonych i gulaszu.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

7 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. wobec tego zachęcam do zrobienia, zimą będzie jak znalazł:)

      Usuń
  2. też robię sałatkę z cukinii ale trochę inną jest pyszna, w przyszłym roku wykorzystam pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś wie po co dodaje się cukier do zalewy? Czy można zrobić zalewę bez cukru?

    OdpowiedzUsuń