Zimowa sałatka z cukinii




Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra,  a warzywa chrupiące.  W dodatku robi się ja bardzo szybko.


Zimowa sałatka z cukinii

Składniki na 10 słoiczków o poj. 340ml
  • 2kg cukinii
  • 250g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2  łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,25 szklanki oleju rzepakowego

Warzywa umyć. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w paseczki. To samo zrobić z papryczką chili (pamiętając o założeniu rękawiczek).  Cebulę przekroić najpierw na pół, a następnie w półtalarki. Czosnek również pokroić w plasterki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sól. Wszystkie warzywa wymieszać i zostawić na dwie godziny. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną wsypać cukier i wlać olej oraz ocet. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików luźno, bez ugniatania i zalać sokiem, który zgromadził się na dnie naczynia. Wytrzeć krawędzie słoików do czysta, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy. Zimą sałatka będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny, kotletów mielonych i gulaszu.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

10 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. wobec tego zachęcam do zrobienia, zimą będzie jak znalazł:)

      Usuń
  2. też robię sałatkę z cukinii ale trochę inną jest pyszna, w przyszłym roku wykorzystam pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś wie po co dodaje się cukier do zalewy? Czy można zrobić zalewę bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest bardzo dobrym konserwantem. Przedłuża czas przechowywania także pasteryzowanych przetworów. No a do tego podkreśla smak i niweluje kwasowość octu. Po prostu bez cukru przetwory w zalewach octowych będą miały przede wszystkim ostry octowy smak ;)

      Usuń
  4. aż sobie zapisuję! Mieszkam w Hiszpanii, gdzie cukinia kosztuje dosłownie grosze. Bardzo chętnie przerobię jej tony w słoiczki :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ta sałatka schodzi zawsze najszybciej :) Też muszę jeszcze zrobić :)

      Usuń