Zimowa sałatka z cukinii



Zimowa sałatka z cukinii


      Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra,  a warzywa chrupiące.  W dodatku robi się ja bardzo szybko.


Zimowa sałatka z cukinii
Zimowa sałatka z cukinii

Zimowa sałatka z cukinii-przepis

Składniki na 10 słoiczków o poj. 340ml
  • 2kg cukinii
  • 250g cebuli
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2  łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,25 szklanki oleju rzepakowego

Warzywa umyć. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w paseczki. To samo zrobić z papryczką chili (pamiętając o założeniu rękawiczek).  Cebulę przekroić najpierw na pół, a następnie w półtalarki. Czosnek również pokroić w plasterki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sól. Wszystkie warzywa wymieszać i zostawić na dwie godziny. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną wsypać cukier i wlać olej oraz ocet. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików luźno, bez ugniatania i zalać sokiem, który zgromadził się na dnie naczynia. Wytrzeć krawędzie słoików do czysta, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Zimne wynieść do chłodnej piwnicy. Zimą sałatka będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny, kotletów mielonych i gulaszu.
Smacznego :)

Aronia



COMMENTS

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. wobec tego zachęcam do zrobienia, zimą będzie jak znalazł:)

      Usuń
  2. też robię sałatkę z cukinii ale trochę inną jest pyszna, w przyszłym roku wykorzystam pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś wie po co dodaje się cukier do zalewy? Czy można zrobić zalewę bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest bardzo dobrym konserwantem. Przedłuża czas przechowywania także pasteryzowanych przetworów. No a do tego podkreśla smak i niweluje kwasowość octu. Po prostu bez cukru przetwory w zalewach octowych będą miały przede wszystkim ostry octowy smak ;)

      Usuń
  4. aż sobie zapisuję! Mieszkam w Hiszpanii, gdzie cukinia kosztuje dosłownie grosze. Bardzo chętnie przerobię jej tony w słoiczki :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ta sałatka schodzi zawsze najszybciej :) Też muszę jeszcze zrobić :)

      Usuń
  5. zalewa jest pyszna, sałatke popróbuje potem jak sie przegryzie. Cukinie przekrawam -nie do końca- wzdłuż na 4 części i szatkuje na tarce do plasterkowanych ogórków. Polecam - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też teraz ułatwiam sobie pracę i szatkuję w malakserze :)

      Usuń
  6. Wyszło mi mało zalewy.dorobic z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie warzywa puściły mało soku. Trzeba dorobić bo warzywa powinny być przykryte zalewą.

      Usuń
  7. Czy pogotować A potem do sloiczkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Do słoiczków wkładamy surowe warzywa i krótko pasteryzujemy :)

      Usuń
  8. Czy zamiast octu spirytusowego 10% mogę użyć jabłkowego? Z tym, że nie wiem jaka ma moc 🙃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka jest bardzo łagodnabo warzywa puszczają dużo soku i w sumie wychodzi bardzo słaba ta zalewa. Robiłam kiedyś na occie jabłkowym takim domowym ale dałam go dwa razy więcej.
      Uważam jednak, że lepsza jest na spirytusowym.

      Usuń
  9. Robie po raz kolejny. Pyszna salatka na zime!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam podane proporcje,jest świetna , polecę znajomym

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ