Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.
Zimowa sałatka z cukinii-przepis
Składniki na 10 słoiczków o poj. 340ml
- 2kg cukinii
- 250g cebuli
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka soli
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,25 szklanki oleju rzepakowego
Warzywa umyć. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić na cienkie
plasterki. Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w paseczki. To
samo zrobić z papryczką chili (pamiętając o założeniu rękawiczek).
Cebulę przekroić najpierw na pół, a następnie w półtalarki. Czosnek również pokroić w plasterki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sól.
Wszystkie warzywa wymieszać i zostawić na dwie godziny. Gdy warzywa
puszczą sok i zmiękną wsypać cukier i wlać olej oraz ocet. Ponownie
wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych, wyparzonych
słoików luźno, bez ugniatania i zalać sokiem, który zgromadził się na
dnie naczynia. Wytrzeć krawędzie słoików do czysta, szczelnie
zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Zimne
wynieść do chłodnej piwnicy. Zimą sałatka będzie doskonałym dodatkiem do
pieczonej wieprzowiny, kotletów mielonych i gulaszu.
Zimowa sałatka z cukinii-podobne przepisy
> Zimowa sałatka z kapusty i buraczków
> Sos z pieczonej papryki i cukinii
> Leczo z cukinią do słoika
> Sos do lasagne w słoikach
Smacznego :)
Aronia
Uwielbiam takie sałatki.:)
OdpowiedzUsuńwobec tego zachęcam do zrobienia, zimą będzie jak znalazł:)
Usuńteż robię sałatkę z cukinii ale trochę inną jest pyszna, w przyszłym roku wykorzystam pomysł
OdpowiedzUsuńto ja podejrzę Twoją:)
UsuńZrobiłam. Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę :)
UsuńCzy ktoś wie po co dodaje się cukier do zalewy? Czy można zrobić zalewę bez cukru?
OdpowiedzUsuńCukier jest bardzo dobrym konserwantem. Przedłuża czas przechowywania także pasteryzowanych przetworów. No a do tego podkreśla smak i niweluje kwasowość octu. Po prostu bez cukru przetwory w zalewach octowych będą miały przede wszystkim ostry octowy smak ;)
Usuńaż sobie zapisuję! Mieszkam w Hiszpanii, gdzie cukinia kosztuje dosłownie grosze. Bardzo chętnie przerobię jej tony w słoiczki :D :D
OdpowiedzUsuńU nas ta sałatka schodzi zawsze najszybciej :) Też muszę jeszcze zrobić :)
Usuńzalewa jest pyszna, sałatke popróbuje potem jak sie przegryzie. Cukinie przekrawam -nie do końca- wzdłuż na 4 części i szatkuje na tarce do plasterkowanych ogórków. Polecam - pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż teraz ułatwiam sobie pracę i szatkuję w malakserze :)
UsuńWyszło mi mało zalewy.dorobic z podanych składników?
OdpowiedzUsuńWidocznie warzywa puściły mało soku. Trzeba dorobić bo warzywa powinny być przykryte zalewą.
UsuńCzy pogotować A potem do sloiczkow
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Do słoiczków wkładamy surowe warzywa i krótko pasteryzujemy :)
Usuńmożna dodać marchewkę?
OdpowiedzUsuńMożna jak najbardziej :)
UsuńCzy zamiast octu spirytusowego 10% mogę użyć jabłkowego? Z tym, że nie wiem jaka ma moc 🙃
OdpowiedzUsuńSałatka jest bardzo łagodnabo warzywa puszczają dużo soku i w sumie wychodzi bardzo słaba ta zalewa. Robiłam kiedyś na occie jabłkowym takim domowym ale dałam go dwa razy więcej.
UsuńUważam jednak, że lepsza jest na spirytusowym.
Jak dorobić zalewę?
OdpowiedzUsuńRobie po raz kolejny. Pyszna salatka na zime!
OdpowiedzUsuńZrobiłam podane proporcje,jest świetna , polecę znajomym
OdpowiedzUsuń