Cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku. Przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.
Sos do lasagne w słoikach-przepis
Składniki:
- 3,5kg dojrzałych pomidorów odmiany Lima (podłużne)
- 1kg cukinii
- 1kg czerwonej papryki
- 0,25kg cebuli
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i
podgrzewać na małym ogniu tak długo aż skórka z pomidorów zacznie
odchodzić. Odstawić na pół godziny do przestygnięcia i przetrzeć je
przez sito aby pozbyć się pestek i skórek. Przetarty mus ponownie postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu do momentu aż objętość
zmniejszy się o połowę.
Usunć z papryki gniazda nasienne, obrać cebulę i usunąć pestki z cukinii. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Rozgrzać na patelni olej i
porcjami przesmażać starte warzywa. Przekładać je do sosu
pomidorowego. Dodać przyprawy i gotować wszystko na małym ogniu jeszcze
pół godziny. Przełożyć do czystych wyparzonych słoików. Wytrzeć do
sucha z ewentualnych zabrudzeń krawędź słoików i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 20 minut. Zimne wynieść do chłodnej chłodnej spiżarni.
Sos do lasagne w słoikach-podobne przepisy
> Sos z pieczonej papryki i cukinii> Sos boloński na zimę
> Leczo z cukinią do słoika
Smacznego :)
Aronia
Mam pytanie- czy w zwizaku z tym, ze w przepisie jest cebula - sos dobrze sie przechowuje? nie psuje sie? bede wczieczna za informacje, szukam dobrego przepisu na taki wlasnie sos :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już wiele razy sosy z dodatkiem cebuli i przechowywały się bez problemu :)
UsuńMam w planach podobny sos z tych samych składników, bo mam niemało cukinii
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że mam jeszcze niewielkie doświadczenie w pasteryzacji. Do jakiej wysokości słoików powinna być nalana woda w garnku? Czy to istotne czy nie?
OdpowiedzUsuńTo dość istotne. Woda powinna sięgać około 2cm poniżej wieczka
Usuńsos ma piękny kolor, u mnie w ogródku też obrodziła cukinia, może skorzystam z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę :)
Usuń