Najczęściej pieczone ciasto w naszym domu. Ulubione przez wszystkie dzieci i nie tylko. Moi chłopcy za nim przepadają i chociaż nie lubię piec ciągle tych samych ciast dla niego robię wyjątek. Soczyste, wilgotne, długo zachowujące świeżość i do tego proste w wykonaniu. Ja polewam je jeszcze roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne.
Składniki na 1 formę keksową dł. 30cm
- 3 jajka
- 150g masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1,5 łyżki kakao
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
- 100g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Włożyć masło do dużego garnka ( takiego, w którym zmieści się nam całe ciasto). Dodać cukier, kakao i wodę. Postawić go na małym płomyku gazu i podgrzewać do zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać, żeby cukier na dnie się nie przypalił.
Zestawić na 10 minut do przestudzenia. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka dodać do przestudzonej masy i ubijać na wolnych obrotach około 10 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Połączyć przy pomocy miksera. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko szpatułką.
Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 30 minut. Następnie zwiększyć temp. do 170°C i piec dalsze 30minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło (patyczek powinien być suchy). Od razu wyjąć ciasto z formy na kratę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą upłynnioną olejem rzepakowym.
Murzynek-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńwygląda idealnie! :)) smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmojego też, mama bardzo często nam go piekła :)
UsuńMojego również.
UsuńDla takiego ciasta ja też chętnie robiłabym wyjątek- wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA u mnie też murzynek, tylko, że z dodatkiem bitej śmietany:-)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie musi pysznie smakować :)
UsuńAle apetyczny. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńPyszności..mniam..
OdpowiedzUsuńJaki równiutki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze posmarowane dżemem <3
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie próbowałam :)
Usuńpiękne zdjęcie. Przepis oldschool :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam własnie murzynek według tego przepisu - pyszny wyszedł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cieszę się bardzo, że mój przepis się sprawdził i ciasto smakowało :)
UsuńHej. Można do ciasta dodać mrożone wiśnie?
OdpowiedzUsuńmożna, chociaż ja daję zazwyczaj albo konfiturę, albo odsączone wiśnie z syropu. Mrożone w trakcie pieczenie będą oddawać wodę i wokół nich może powstać lekki zakalec :)
UsuńCiasto wyszło przepyszne! Moja siostra nie mogła przestać jeść :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
No to bardzo się cieszę i pozdrowienia dla siostry :)
UsuńJak go pieczecie, góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńJa piekę góra i dół, bez termoobiegu :)
Usuń