Rolada orzechowa z serowym kremem czekoladowym





Zagościła wczoraj na naszym świątecznym stole i od razu zyskała wielu zwolenników. Soczysta i wilgotna z pysznym kremem na bazie masła i czekoladowego serka śmietankowego, który mój mąż kupił w Kauflandzie przez pomyłkę. Serek sprzedawany w półkilogramowych wiaderkach okazał się być świetnym dodatkiem nie tylko do naleśników ale też właśnie do kremu. Ma dość ścisłą konsystencję, dobrze jest zatem wyjąć go z lodówki razem z masłem aby miały podobną temperaturę podczas ucierania. Zwracam również uwagę, że biszkopt pieczony był na nieco mniejszej blaszce niż standardowo dodawana do kuchenek. Z powodu zajętego piekarnika piekłam go w kuchence mikrofalowej z funkcją pieczenia.



Rolada orzechowa z serowym kremem czekoladowym
Składniki na blaszkę o wym. 28x35cm

Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka bułki tartej
  • szczypta soli

Ubić 3 żółtka i 1 całe jajko z cukrem pudrem do białości. Zmniejszyć prędkość robota na minimum i dodać zmielone orzechy wymieszane z mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Mieszać tylko do połączenia składników. Ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć z masą orzechową przy pomocy trzepaczki rózgowej. Przelać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 12 minut. Czystą, suchą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Wyłożyć  na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier do pieczenia i zwinąć ciasno biszkopt razem ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.

Krem:
  • 130g masła w temperaturze pokojowej
  • 250g serka śmietankowego o smaku czekoladowym
  • 1 łyżka cukru pudru

Utarzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami serek.

Nasączenie:
  • 20ml likieru cytrynowego
  • 20ml wody
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

Wymieszać wszystkie składniki.

Wykończenie:
  • cukier puder do posypania
  • połówki orzechów do dekoracji

Rozwinąć zimny biszkopt  i nasączyć go mieszaniną likieru cytrynowego i wody. Rozsmarować na nim masę czekoladową i niezbyt ciasno zwinąć. Posypać po wierzchu cukrem pudrem i udekorować połówkami orzechów.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

12 komentarze:

  1. Robisz cudowne zdjęcia ! Aż chce się przejść przez ekran i ukraść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta rolada wygląda wspaniale! : )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w dodatku łatwa i szybka do zrobienia, polecam:)

      Usuń
  3. ale piękna...aż szkoda zjadać...=)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam dobrej roladki:D a ta właśnie na taką wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest po prostu idealna :)
    Kiedy ja się tak nauczę zwijać rolady...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno kiedyś przyjdzie taki dzień:) powodzenia:)

      Usuń