Do tej pory zazwyczaj je kupowałam, ale ostatnio dość często robię sama. Nie zajmuje to dużo czasu, bo wykorzystuję do tego wiórki kokosowe. Przy zakupie zwracam uwagę by były z ekologicznej uprawy. Najczęściej wykorzystuję go do wypieków i deserów. Nie jest oczywiście tak neutralny w smaku jak mleko krowie, ale nam zupełnie to nie przeszkadza. Takie mleko można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku przez kilka dni.
W trakcie przechowywania po kilkunastu godzinach mleko się rozwarstwi na dwie warstwy: gęstą i tłustą na górze oraz wodnistą i chudą na dole. Zebraną u góry śmietankę kokosową można ubić w blenderze i wykorzystać do deserów. Pozostałość czyli wytłoczyny kokosowe są po całym tym zabiegu bardzo drobno zmielone, prawie jak mąka. Można je wykorzystać na wiele sposobów np. do panierowania kotletów lub jako dodatek do ciast, naleśników i gofrów. Można też przygotować z nich pyszne trufle kokosowe lub bezy. Jeżeli chcemy je dłużej przechować trzeba je wysuszyć.
Mleko kokosowe z wiórków-składniki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki ciepłej wody
Mleko kokosowe z wiórków-wykonanie
Wiórki kokosowe zalać dwoma szklankami letniej wody. Przykryć i odstawić na ok. 2 godziny.
Duże sitko wyłożyć kawałkiem tetry i ustawić na misce. Wylać na nie
zawartość blendera i porządnie wycisnąć płyn. Zebrany płyn przelać do butelki lub słoika. Zakręcić i wstawić do
lodówki. Zużyć w ciągu kilku dni.
Przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć.
Smacznego :)
Aronia
Genialne i jakie proste, kupuję mleko kokosowe za niemałe pieniądze, ta wersja będzie tańsza i bez żadnych niechcianych dodatków. Zanotowałam do przetestowania
OdpowiedzUsuńteż tak robiłam do tej pory, ale teraz koniec z puszkami.
UsuńWypróbuję. Jeśli się sprawdzi to racja, koniec z puszkami:)
OdpowiedzUsuńodkąd zrobiłam po raz pierwszy o puszkach nikt nie chce nawet słyszeć :)
Usuń