Kilka lat temu posadziłam na swojej leśnej działce jeden krzaczek jeżyny. Przez ten czas nieźle się rozrosła i teraz jest spore poletko. Niestety z uwagi na odległość nie dbam o nie wystarczająco dobrze. W tym roku jednak mimo moich zaniedbań wydała spory plon. Podczas ostatniego pobytu udało mi się zebrać pełną miseczkę. Trochę zjedliśmy na surowo, a resztę wykorzystałam do upieczenia mini tart.
Wyszły cztery sztuki, akurat po jednej na osobę. Tarty wypełniłam masą jogurtową z dodatkiem białej czekolady. Ta lekko kwaskowata masa świetnie pasowała do słodkich, dojrzałych jeżyn.
ILOŚĆ SZTUK - 4
Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą - składniki
Ciasto
- 250g mąki
- 125g masła
- 50g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Masa jogurtowa
- 350g jogurtu greckiego
- 100g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 20ml zimnej wody
Dekoracja
- 400g jeżyn
- biała czekolada
Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę. Wsypać do malaksera. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, żółtko, cukier i śmietanę. Mieszać pulsacyjnie dopóki zawartość nie utworzy kuli. Kulę ciasta wyjąć, położyć na talerz, przykryć miseczką i wstawić na pół godziny do lodówki.
Pieczenie:
Przygotować cztery foremki do mini tart o średnicy 12cm z wyjmowanym dnem. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą porcję rozwałkować na koło o większej średnicy niż foremka tak, aby starczyło również na wylepienie boków. Delikatnie przenieść do wysmarowanych masłem foremek. Docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić na kracie.
Przygotowanie masy jogurtowej:
Pieczenie:
Przygotować cztery foremki do mini tart o średnicy 12cm z wyjmowanym dnem. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą porcję rozwałkować na koło o większej średnicy niż foremka tak, aby starczyło również na wylepienie boków. Delikatnie przenieść do wysmarowanych masłem foremek. Docisnąć do dna i boków. Spód nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić na kracie.
Przygotowanie masy jogurtowej:
Roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować bo straci swoje właściwości żelujące.
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i przestudzoną białą czekoladą (jedną łyżeczkę zostawić do dekoracji. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z łyżką masy jogurtowej i wlać do pozostałej masy, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do upieczonych spodów. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki aby masa nieco stężała (chodzi o to, żeby jeżyny nie opadły na dno ). Gdy masa lekko stężeje rozłożyć na niej jeżyny.
Dekoracja:
Podgrzać pozostawioną do dekoracji czekoladę i płynną polać jeżyny.
Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
cudownie wyglądają tarty, pewnie tak samo muszą smakować :)
OdpowiedzUsuńJak z cukierni.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę jeżynek :)
OdpowiedzUsuńCodziennie przynoszę do domu prawie kilogram jeżyn, już nie wiem, co z nich robić ;)
OdpowiedzUsuńTwoje tartaletki wyglądają cudownie :)
Świetnie się prezentują te tartaletki! ;)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł!
dziękuję :)
UsuńNastepnym razem jak wybiorę się po jeżyny, musze pamietac, żeby od razu ich nie zjeść! Może uda mi się wyprobowac Twój przepis!
OdpowiedzUsuńod razu sobie odłóż odpowiednią porcję :)
Usuńwitam! mam pytanie chciałabym upiec tarty na jutro na imieniny, czy po upieczeniu spodów mogę wypełnić kremem i na noc do lodówki-b.proszę o szybką odpowiedz? rysiaa
OdpowiedzUsuńmożna upiec spody dzisiaj, a przełożyć kremem jutro. On jest bardzo prosty do zrobienia. Kruche ciasto zbyt długo trzymane w lodówce robi się twarde i już nie jest takie kruche :)
Usuńbardzo dziękuję za szybką odpowiedz, spody już upieczone-wyszły super, jutro wypełnię kremem! wspaniała stronka pozdrawiam-rysiaa
Usuńbardzo się cieszę :) mam nadzieję, że będą smakowały :)
Usuńsmakowały i to bardzo! goście zachwyceni! rysiaa
Usuńbardzo się cieszę, że wszystko się udało i gościom smakowało :) Zapraszam do skorzystania także z innych przepisów :)
UsuńWyglądają przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń