Brzoskwinie w syropie



Stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem słodkich, dojrzałych brzoskwiń. Naprawdę trudno przejść obok nich obojętnie. Korzystam z tego daru natury do woli, zajadając się bez umiaru. Ciągle nie mam dość. Chciałabym nasycić się nimi na zapas, choć wiem, że tak się nie da.
Od rana krzątam się w kuchni zamykając je w słoiki zalane słodkim syropem, by móc rozkoszować się nimi dłużej. Zimą będą doskonałym dodatkiem do ciast  i deserów. Przygotowanie tego słodkiego przysmaku jest dziecinnie proste, a  znacznie zdrowsze od tego z puszki.

Brzoskwinie w syropie

Składniki na 4 słoiki o poj. 900ml
  • 3kg dojrzałych  jędrnych brzoskwiń
  • 400g cukru
  • 4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Zagotować w garnku wodę. Wkładać na kilkanaście sekund po kilka sztuk umytych wcześniej brzoskwiń. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową i przepłukać zimną wodą. Zdjąć skórkę, przekroić na pół i usunąć pestki. Wkładać połówki owoców do czystych, wyparzonych słoików zostawiając od góry około 2cm wolnej przestrzeni. Zagotować w garnku 4 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować 10 minut do uzyskania syropu. Gorącym syropem zalać owoce tak aby były całkowicie przykryte. Wytrzeć do sucha krawędzie słoika i zakręcić wyparzonymi, suchymi pokrywkami.
Na dno dużego garnka włożyć  ściereczką, ustawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min od momentu zagotowania. Zimne wynieść do chłodnej spiżarni.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Jak miło będzie wspomnieć słońce, otwierając słoiczek w zimie ;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, nie cierpię zimy będą na osłodę :)

      Usuń
  2. ile przyjemności jest z przygotowania takich słoiczkowych zapasów... ale chyba jeszcze więcej przyjemności jest podczas ich jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam chyba większą z przygotowywania :) uwielbiam robić przetwory :)

      Usuń